Viime viikolla satuin näkemään Facebookissa ilmoituksen, joka tarjosi mahtavan tilaisuuden päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, puhumaan koko illan ajaksi ruotsia, syömään herkullistakin herkullisempaa ruokaa sekä tekemään parempaa tuttavuutta pohjoismaisen ruoan kanssa - kaikkea tätä yhden ja saman illan aikana! Kirjoittelinkin aiemmin syksyllä Jyväskylän Opiskelijoiden Pohjola-Norden-yhdistyksestä, jonka toimintaan tutustuin melko pian Ahvenanmaalta kotiuduttuani. Jopno on järjestänyt syksyn aikana muun muassa svenskatalande luncheja sekä kahvitteluhetkiä muutamaan otteeseen, mutta mä oon ollut joka kerta syystä tai toisesta estynyt pääsemästä paikalle ja siksipä tartuinkin tähän tilaisuuteen enemmän kuin mielissäni! Täysin Jopnon järjestämä tää kyseinen ilta ei tosin ollut, sillä suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Pohjoismaista yhteistyötä monin tavoin tukeva
Pohjola-Norden sekä ruotsinkielistä kulttuuria aktiivisesti esiin nostava
Svenska.nu. Keskiviikko-iltaisen, pääsääntöisesti nuorille suunnatun
Nordisk middagin tarkoituksena oli tutustuttaa ihmisiä hieman paremmin pohjoismaisen ruokakulttuurin saloihin kokki-kirjailija Kenneth Narsin opastuksella sekä tarjota vaatimaton kolmen ruokalajin illallinen idyllisissä Wanhan Fredan tiloissa - kaikki tämä täysin ilmaiseksi! ;)
Ilmoittauduin mukaan sen kummempia miettimättä ja vasta paikan päälle pyöräillessäni tajusin, ettei mulla oikeastaan ollut hajuakaan siitä, olisiko paikalla ketään tuttua vai ei. Tällaiset pikkuseikat eivät onneksi liiemmin menoa tuppaa hidastamaan ja tälläkin kertaa täysin tuntemattomien ihmisten keskelle hyppääminen kannatti, sillä ainakin mun pöytäseurueeni oli älyttömän mukava eikä jutusta meinannut tulla loppua :D Myös kysymysten tulva oli taattu siinä vaiheessa, kun Kenneth päätyi aterioimaan samaan pöytään ja tarkemmin sanottuna vieläpä viereiselle paikalle - harvemmin kun sitä pääsee jutustelemaan ympäri maailmaa ruokajuttujen kirjoittamisen merkeissä reissaavan sekä esimerkiksi Yle Femmalle tv-ohjelmia tekevän miekkosen kanssa!
|
Tän kattauksen nähdessäni mua alkoi jo pelottamaan seuraavista tunneista selviäminen edes suhteellisen oikeaoppisesti ja etikettiä rikkomatta... :D |
|
Suomenruotsalainen Kenneth Nars kertoili meille tosiaan illan alkajaisiksi yhdessä ahvenanmaalaisen huippukokki Michael Björklundin kanssa tekemästään Purtavaa pohjoisesta-kirjasta, joka esittelee erilaisiin pohjoismaisiin ruokakohteisiin sijoittuvia kiinnostavia reseptejä ja raaka-aineita. |
|
Vaikka pohjoismaisen ruokakulttuurin luulisi olevan tuttua huttua suomalaisille, opin ainakin minä huikean määrän uusia ja mielenkiintoisia juttuja illan aikana. Tässä alkuruoan etkoiluksi valmistuu annos lipeäkalaa! |
|
...ja tässä samainen maistelusetti pöytään nostettuna. Me herkuteltiin lipeäkalalla norjalaisittain hernepyreen sekä pekonin kera ja ainakin mä yllätyin iloisesti tämän setin mausta - jonkin sortin ennakkoluuloja on siis selkeästi ollut jälleen kerran ilmassa, vaikka tätä sorttia ei ookaan koskaan tullut maistettua :D Ehdotin jopa äidillekin lipeäkalan hommaamista joulupöytään! |
|
Alkuruoaksi meille tarjoiltiin rosmariini-yrttileipää sekä mustajuurikeittoa, jotka olivat viedä kielen mennessään... |
|
...kun taas pääruoka koostui possunposkesta, kukkakaalipyréestä, kasviksista sekä karhunlaukka-aiolista. Nams! |
Jälkiruoka olikin sitten jo niin ultimate-herkkukokemus, ettei siitä ole ehtinyt tallentua edes minkäänlaista todistusaineistoa - puolukkainen kakkusiivu taisi kadota kitusiin kertaheitolla, haha :D
Tällaista opiskelijaherkuttelua tähän väliin! En ookaan saanut koskaan näin lyhyen ajan sisällä nautiskella kolmen ruokalajin ruokailusta jopa kahteen otteeseen ja oon kyllä tosi kiitollinen näistä ruokaelämyksistä. Ehkäpä tästäkin maalaistallerosta saadaan pikkuhiljaa koulittua edes hieman salonkikelpoisempi... ;)
Lipeäkalaa tulee ja kaksi isoa aitoa Norjan lohtakin on uinut pakastimeni...
VastaaPoistaNam.
Tämähän alkaa kuulostaa jo paremmalta kuin hyvältä... ;)
Poista