tiistai 20. tammikuuta 2015

Elämää 3000 opiskelijan asuntolassa

Hong Kongissa aloitettuun uuteen elämään liittyi ennen lähtöä luonnollisestikin paljon asioita, joiden järjestyminen tai hoituminen aiheutti pienoisia jännityksenvärinöitä - ehdinkö lennoille, muistanko ottaa kaiken tarvittavan mukaan, löydänkö lentokentältä keskustaan ja asuntolalle, millaisia ihmisiä tapaan, tuntuuko miljoonakaupungin kiire ja vilinä ahdistavalta, millaiset opiskelukäytänteet ovat... lista voisi jatkua loputtomiin. Yksi mietintämyssyssä pyörineistä asioista oli myös koulun asuntola aka väliaikainen kotini koko tulevan kevätlukukauden ajan. Kuusi vuotta sitten kotoa pois muuttaneena, useamman vuoden yksin asuneena ja itsenäiseen elämään tottuneena ajatus pienen, muutaman neliön kokoisen huoneen jakamisesta vieraan ihmisen kanssa tuntui luonnollisesti melko jännittävältä ja oman tilan ja rauhan puuttuminen pisti mietityttämään etukäteen moneen otteeseen.

Hung Homin opiskelija-asuntola sijaitsee loistavalla paikalla metroaseman vieressä, noin 10min kävelymatkan päässä yliopistolta. Matkaa rannalle on vain muutama sata metriä ja esimerkiksi ihana Tsim Sha Tsuin rantapromenadi on jo ehtinyt vakiintua mun lenkkeilyreitiksi - mereltä kantautuvien tuulahdusten nuuhkiminen, vastarannan upean siluetin ihasteleminen ja bulevardilla ulkoilusta nauttivien ihmisten katseleminen on osoittautunut yllättävän rentouttavaksi siitäkin huolimatta, että tähän asti oon ollut vannoutunut metsäpolkujen ja hiljaisten lenkkeilyreittien kannattaja. Maassa maan tavalla!  ;) Asuntolan välittömästä yhteydestä löytyy myös ostoskeskus ja lukuisia kauppoja, erittäin kohtuuhintaisia ravintoloita ja jälkkäribaareja, leffateatteri... niin, oikeastaan kaikki, mitä ihminen voi elämäänsä nopeasti ajateltuna tarvita! :D Matkaa Kowloonin puolen keskustaan eli Tsim Sha Tsuille on ainoastaan noin vartin kävelymatkan verran ja Hong Kong Islandin puolellekin pääsee metrolla yhdessä hujauksessa.
Lähikatuja.

Katumoskeija.
Ei hassummat lenkkeilymaisemat? ;)
Muutaman korttelin päässä sijaitseva Whampoan shoppailukeskittymä ja alueelle nimensä antanut, risteilyalusta muistuttavaksi rakennettu ja yli 300 liikettä sisäänsä imaissut ostoskeskus ;) 
Kuva.
Itse asuntolarakennus on 22-kerroksinen, noin kolmetuhatta opiskelijaa sisuksiinsa majoittava pytinki, joka jakaantuu yhteensä yhdeksään student halliin. Mun majapaikkani sijaitsee kasikerroksessa ja kuuluu yhdessä alemman kerroksen kanssa naisten student halliin - näillä käytävillä ei siis miehiin juurikaan törmäillä. :D Jokaisesta kerroksesta löytyy keittiön, pyykinpesumahdollisuudet sekä oleskelutilan telkkareineen ja sohvineen käsittävä common room, jossa on siis mahdollista kokkailla itse omat ruokansa, pestä pyykkiä tai viettää vaikkapa leffailtaa kavereiden kesken. Common roomista löytyy myös muiden yleisten tilojen tavoin wifi-yhteys, joka ei siis yllä huoneisiin asti - wifi routerilla yhteys olis mahdollista saada myös huoneeseen, mutta mun pikkukoneestani ei löydy piuhan vaatimaa liitäntäpaikkaa ja tähän mennessä tietokonetta tarvitessani oonkin napannut koneen ja kahvikupin kainaloon ja suunnannut common roomin sohvalle nörtteilemään :D Pääpiirteissään tää ei oo tuottanut mitään ongelmia, tosin ilta-aikaan paikalliset opiskelijat valtaavat yhteiset tilat yhteiskokkailun merkeissä ja äänenvoimakkuus on yleensä silloin niin huipussaan, ettei ainakaan mun korvat kestä kuunnella sitä jatkuvaa huutoa, kikatusta ja naurua :D Ruoanlaittokin tosiaan olis täysin mahdollista, mutta en oo jaksanut alkaa edes miettimään kattiloiden, paistinpannujen ja muiden kokkailuvermeiden ostamista ja tästä syystä keittiön käyttö onkin jäänyt melko vähäiselle. Huoneesta löytyy tosiaan pieni jääkaappi, jossa ruokatarvikkeita on mahdollista säilyttää ja yhdessä keittiön kuumavesihanan kanssa oon saanut itselleni värkättyä aamu- ja iltapalat leivästä, pussipuurosta ja hedelmistä. ;)
Common roomien lisäksi asuntolan kahdesta alimmasta kerroksesta löytyy mm. opiskelijaravintola, pingispöydät, oleskelutilat, kuntosali, uima-allas, bändihuone, pianohuone sekä jonkinlainen "meditaatiohuone". Mä en oo vielä(kään) saanut aikaiseksi käydä kurkkaamassa asuntolan kuntosalia, vaikkakin onnistuin läpäisemään käyttöoikeuden edellyttämän testin - täällä ei siis tosiaan kuka tahansa tallustelija pääsekään salille, sillä pääsyoikeuden lunastamiseksi on suoritettava joko saliharjoittelua käsittelevän testin tai osallistuttava kahden tunnin mittaiselle Fitness Room User Introduction-kurssille! :D
Common roomin keittiötä sekä pyykinpesutiloja. Pyykkikoneen käyttö maksaa 3 dollaria eli noin 40 senttiä kerralta ja summa maksetaan opiskelijakortilla, jolle on mahdollista ladata rahaa alakerrasta löytyvällä automaatilla. Kerrokset on jaettu itä- ja länsisiipeen ja oikealla näkyvän oven kautta pääsee niistä ensinmainittuun :)
Selän taakse jäävät näkymät: sohvat, telkkari, juoma-automaatt sekä kulku kerroksen toiseen siipeen.
Seiska- ja kasikerrosten eli Xuemin-hallin oleskelutilat on tavallaan yhdistetty ja yläkerroksesta pääseekin helposti alempaan, huomattavasti isompaan common roomiin.
Itse huoneet ovat pääasiassa pikkuruisia kahden hengen huoneita, joista ei juurikaan sänkyä, työpöytää ja vaatekaappia kummempaa löydy. Minkäänlaisessa luksuslukaalissa tässä ei siis todellakaan asustella ja osalle porukasta kieltämättä hieman kovahkot sängyt sekä huoneiden koko ovatkin tuntuneet ahdistavilta ja inhottavilta. Mä voin onnekseni todeta olevani jopa iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin asuntolaelämä on lähtenyt sujumaan kaikkien etukäteispelkojen jälkeen: ranskalainen kämppikseni osoittautui onneksi todella mukavaksi tapaukseksi eikä minkäänlaisia crasheja ole päässyt ainakaan tähän mennessä syntymään suurimmaksi osaksi siksi, ettei kumpikaan meistä tapaa viettää huoneessa juurikaan aikaa päivän aikana. Kummankin hiihdellessä koko päivän omia reittejään törmäämme Camillen kanssa lähinnä aamuisin ja iltaisin - jos silloinkaan. :D Kylppärin jakaminenkaan kahden huoneen eli neljän ihmisen kesken ei oo tuntunut mitenkään ongelmalliselta niitä aamuja lukuunottamatta, kun itse sattuu heräämään hieman liian myöhään ja kylppärijonon vuoksi luennolle ajoissa ehtiminen on tiukilla :D Muutenkaan huoneen koko ei oo osoittautunut kynnyskysymykseksi, joskin mun on sanottava, etten ehkä ihan riemusta kiljuen majailis siellä koko tutkintoaikaani...
All I need eikä yhtään enempää: sänky, työpöytä ja kaapit ;) Oikealla näkyvä ovi johtaa kylppäriin ja vasemmalle puolelle jäävät vaatekaapit, hylly sekä pieni jääkaappi.
Näkymä kylppärin ovelta, Oikealla ovat erilliset suihku- sekä vessakopit, vastapäätä oleva ovi taas johtaa viereiseen huoneeseen. :) Kylppärit tosiaan myös siivotaan kerran viikossa siivoojan toimesta!

Asuntolaelämä vaatii luonnollisestikin tietynlaiset säännöt - vierailuaika päättyy klo 23 ja hiljaisuutta tulis noudattaa iltayhdestätoista aamuseitsemään. Tässä kohtaa sanon siis pitäisi, sillä ainakin paikalliset opiskelijat tuntuvat juoksentelevan käytävillä kirkuen ja huutaen aivan huoletta vielä kellon lähestyessä puoltayötäkin... :D Tyttö- ja poikakavereiden yöpyminen huoneissa on luonnollisestikin kiellettyä ja itse asiassa asuntolan sisäänpääsyäkin valvotaan kellon ympäri, sillä sisään päästäkseen joutuu kulkemaan PolyU:n opiskelijakortin vaativien porttien läpi sekä vartijan tai jonkinlaisen asuntolavalvojan ohitse. Eipähän tuu ainakaan kukaan ryöstämään yöllä! :D
Student Hallsien pääaula.

Omaa kotikoloa, jonne hautautua kaikessa rauhassa elämän potkiessa päähän tai väsyn yllättäessä, ei ole yllättävää kyllä tullut vielä kovinkaan moneen otteeseen ikävä. Asuntolassa asuminen on toki sosiaalisesti melko kuluttavaa puuhaa ja välillä jatkuva muiden seurassa oleskelu alkaa väsyttää, mutta oman huoneen tai asunnon puutteesta huolimatta rauhaa löytyy onneksi muualtakin. Kirjan nappaaminen kainaloon ja läheiseen puistoon suuntaaminen, kuulokkeet päässä lenkille pinkominen tai päämäärätön vaeltelu lähiympäristössä ovat yleensä ottaen ajanut hyvin asiansa eikä "antakaa-mun-olla-rauhassa"-fiiliksistä oo onneksi liiemmin tarvinnut kärsiä! :)
Kasikerroksen aulatilaa
Huoneiden ovet on useimmiten enemmän tai vähemmän koristeltu oman maun mukaan :)
Oon nauttinut kovasti student hallsien yhteisöllisestä ilmapiiristä - kerrokset järjestävät keskenään paljon erilaisia tapahtumia ja hissien sekä aulatilojen seinät on useimmiten päällystetty erilaisilla julisteilla tulevista urheilutapahtumista, illallisista ja muista ajanviettotavoista. Näin vaihto-oppilaana oon myös huomannut paikallisten opiskelijoiden aloittavan keskustelun todella ennakkoluulottomasti ja avoimesti ja useamman kerran mulle on tultu juttelemaan niin tuttavallisesti, että oon joutunut todella miettimään, oonko mahdollisesti tavannut kyseisen ihmisen joskus aiemminkin :D

Tällaista täällä - miltä asuntolaelämä teidän mielestä vaikuttaa? Voisitteko nähdä itsenne asumassa tällaisessa ympäristössä? :)

6 kommenttia:

 1. Niin siistiä!! Kiva ku postaat näin kattavasti, hyvän kuvan sai kaikesta mitä siellä on :) hyvä että oot viihtynyt, tsemppiä jatkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän ainakin postailla mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jotta saisin välitettyä mun elämää ja ympäristöä täällä mahdollisimman hyvin eteenpäin - toivottavasti onnistun tässä yrityksessä myös edes kohtalaisesti! :D Kiitti paljon tsempeistä!

   Poista
 2. Hei!
  Ihana blogi sulla! :) Paljon kuvia ja pirteää meininkiä. Innostuin! Täytyneepä alkaa seurailemaan... :) Itse oon lukenut jo kauan monia erilaisia blogeja ja haaveillut alottavani joskus itsekin bloggaamaan, mutten ole uskaltanut. Paitsi nyt toteutin sen vihdoin! Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista ja ihanaa kuulla, että tykästyit blogiin - tervetuloa mukaan matkaan! :) Bloggaaminen on kyllä harrastuksena aivan mahtava ja vaikka se ajoittain viekin paljon aikaa, oon mä ainakin todennut sen vuorovaikutteisuutensa ja itseilmaisunsa kannalta kaiken vaivan arvoisena. Mahtavaa, että säkin oot innostunut kirjoittelemaan omaa blogia, laittele toki linkkiä tännekinpäin :)

   Poista
 3. Voi apua. En varmaan pystyisi jakamaan pikkuruista huonetta tuntemattoman kanssa :D Jo ajatus solukämpässäkin asumisesta saa karvat nousemaan pystyyn.. Tämä tosin johtuu osittain siitä, että olen asunut jo niin monta vuotta omillani tai yhdessä kumppanin kanssa. Tietysti kaikkeen tottuu ja opiskelijavaihto on niin lyhyt, että ehkä sen ajan pystyisi juuri ja juuri selviämään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää asuntolaelämä on kyllä kieltämättä sellaista, joka ei takuulla sovi kaikille ihmisille, melkoisia myönnytyksiä ja kompromisseja kun joutuu tekemään jatkuvasti niin itsensä kuin muidenkin kanssa :D Parhaimmillaan tällainen yhteisöllisyys on kuitenkin tuntunut mahtavalta ja vaikka en näekään itseäni elämässä näin kovin pitkää aikaa kerrallaan, on tällainen puolen vuoden testijakso lähinnä oikeen mukavaa vaihtelua ja tuo elämään paljon uudenlaisia näkökulmia :)

   Poista