perjantai 27. helmikuuta 2015

Xīnnián kuàilè eli hyvää uutta vuotta! :)

Viimeviikkoisen reissuilun päällimmäisenä mahdollistajana toimi kiinalainen uusivuosi, jonka kunniaksi saimme nautiskella yhteensä 9 päivän mittaisesta lomasta. Kiinalainen uusivuosi ja sen lähestyminen on näkynyt katukuvassa erittäin selkeästi jo tammikuusta lähtien eikä mikään ihme - kyseessä kun on vaatimattomasti vain vuoden ehdottomasti suurin ja tärkein perinnejuhla kiinalaisten keskuudessa. ;) Vaikka Suomessa vuoden vaihtumiseen kiinalaisen kalenterin mukaan ei juurikaan kiinnitetä huomiota, on kyseessä maailmanlaajuisesti melkoiset pirskeet kolmasosan maailman väestöstä juhliessa uutta vuotta perheen ja sukulaisten kanssa. Uusivuosi ei meikäläisittäin oo myöskään ainoastaan päivän tai kahden mittainen juhlakausi, sillä täällä sitä juhlitaan yhteensä kuudentoista päivän ajan alkaen uudenvuodenaatosta ja päättyen reilut kaksi viikkoa myöhemmin lantern festivaliin. Chinese New Yearin aikaan liitettävä lomajakso on myöskin kiinalaisille pisin vuosittainen loma ja tottelee yleisimmin Spring Holidayn nimeä - kylmän talven kun ajatellaan jääneen lopultakin taakse ja katseet käännetään kohti lähestyvää kevättä ja sen mukanaan tuomaa lämpöä. :)

Kiinalaisen uudenvuoden ajankohta vaihtelee vuosittain - tänä vuonna pirskehdintä sattui helmi-maaliskuun vaihteeseen niin, että uudenvuodenaattoa juhlittiin keskiviikkona 18. helmikuuta ja takaisin normaalielämään palataan 5. maaliskuuta. Manner-Kiinassa kyseessä on koko vuoden ehdottomasti ruuhkaisin kausi matkustamisen suhteen ihmisten reissatessa tapaamaan perheitään ja sukulaisiaan pitkienkin matkojen päähän. Juna- ja lentolippujen hinnoissa tää on näkynyt luonnollisesti hintojen hurjana nousuna ja lentokentät sekä rautatieasemat ovatkin olleet ääriään myöten täynnä jättimäisten matkalaukkujen kanssa matkustavia ihmisiä vuoden vaihtumista edeltävänä aikana. Student hallseillakin oli muutaman kaverini mukaan lomaviikolla hiljaista kuin huopatossutehtaalla vaihtareiden käytettyä vapaa viikko hyödyksi matkustamisen kannalta ja paikallisten sekä mannerkiinalaisten reissatessa perheidensä luo kuka kaupungin toiselle laidalle, kuka taas vastakkaiselle puolen Kiinaa. ;) Sunnuntai-iltana tilanne olikin sitten jo aivan toinen kaikkien matkalaisten palatessa takaisin arkielämän pariin loputtomana virtana ja ainakin mä päädyin suosiolla hylkäämään hissin käytön kokonaan sekä siirtymään suosiolla portaiden pariin... :D

Kuva.
Ruoka kuuluu toki olennaisena osana uudenvuoden viettoon ja erityisesti tietyt, onnea tuottavina pidetyt ruoka-aineet sekä ruokalajit ovat erityisessä suosiossa tähän aikaan vuodesta. Koska vuosi 2015 on kiinalaisen horoskoopin mukaan vuohen vuosi, ovat vuohesta valmistetut ruoat onnea tuottavassa asemassa tänä vuonna. Yleisellä tasolla muun muassa kalaa, kiinalaisia dumplingseja sekä kevätkääryleitä pidetään hyvän onnen ruokina ja ne ovatkin takuuvarmia uudenvuoden ruokapöydän antimia.

Kalan kiinankielinen nimi muistuttaa läheisesti kiinan ylijäämää tarkoittavaa sanaa, mikä puolestaan mielletään automaattisesti positiiviseksi asiaksi: mikäli vuoden loppuessa on onnistuttu jättämään jotakin säästöön, ajattelevat ihmiset pystyvänsä seuraavana vuonna vieläkin enempään. Eri kalalajeilla on myöskin erilaisia merkityksiä, jotka juontavat lähestulkoon poikkeuksetta juurensa sanan ääntämistapaan sekä sitä muistuttaviin muihin sanoihin: esimerkiksi ruutana muistuttaa kiinaksi 'hyvää onnea' ja on näin ollen takuuvarma uudenvuoden ruokapöydän herkku! :D
Kaloja on helppo bongailla uudenvuoden koristeiden joukosta! Kuva.
Dumplingseista puhuttaessa kiinalaiset uskovat vakaasti siihen, että mitä enemmän he niitä juhlapyhien aikaan popsivat, sitä enemmän rahaa he tulevat tienaamaan tulevana vuonna - voi siis hyvinkin olla, että taikinanyyttejä vedelläänkin muutaman päivän ajan nassuun todella antaumuksella! :D Onneksi valinnanvaraa tämänkin ruokalajin suhteen löytyy kuitenkin runsaasti ja täytteenä voikin olla lähestulkoon mitä tahansa aina kanasta ja naudanlihasta possuun, vihanneksiin, kalaan sekä muihin mereneläviin. Kuten kaikella muullakin, myös dumplingseilla on onnea tuottava vaikutus etenkin silloin, kun ne on aseteltu ringin sijaan riveihin symboloiden näin elämän jatkuvuutta sekä paikallaan pyörimisen välttämistä.

Muita uudenvuoden sekä spring holidayn aikaan yleisesti syötäviä ruokia ovat esimerkiksi kevätkääryleet (kappas vain :D), niangao eli puuroriisistä, sokerista, kiinalaisista taateleista, lootuksenlehdistä sekä kastanjoista valmistetut riisikakut, yhdessäoloa symboloivat tangyuanit eli "tahmariisistä" tehdyt makeat riisipallerot, tavallista pidemmät longevity noodles sekä appelsiinit, pomelot ja tangeriinit, joiden pyöreän muodon sekä "kultaisen" värin ajatellaan symboloivan varakkuutta.

Oon päässyt maistamaan niangaota muutamaan otteeseen ja hieman epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta tää herkkupöydän kummajainen osoittautui tuhdiksi mutta herkulliseksi tapaukseksi! :) Myös tangyuaneja on tullut maisteltua paitsi jälkkäriksi tilattuna, myös itsetehtynä - muutaman viikon takaisten kokkailujen seurauksena pyöräytimme Georginan ja Paulinan kanssa myös näitä riisipalleroita esimerkiksi vaahtokarkki-, kastanja-, pähkinä- sekä maapähkinävoitäytteisinä. Tekeminen oli yllättävän helppoa ja ennen kaikkea hauskaa! ;)

Yleisimmin niangaot myydään kaupoissa ylläolevan kaltaisissa pakkauksissa - kakku vain yksinkertaisesti poistetaan kääreistään, viipaloidaan, paistetaan pannulla ja siirretään tarjoiltavaksi! Kuva.
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: katukojut ovat notkuneet viime viikkojen aikana kalan muotoisista riisikakuista!
Tangyuanien täytevaihtoehtoja on lukuisia, mutta yleisimpiä ovat esimerkiksi suklaa, seesamitahna, punaisista pavuista valmistettu tahna, maapähkinävoi sekä erilaiset hedelmähillot.Kuva.
Pikkuruisia tangeriinipuita löytyy lähtökohtaisesti joka puolelta!

Uuteenvuoteen valmistautuminen aloitetaan yleensä ostosten tekemisellä, tarvittavien (lukuisten...)
koristeiden hankkimisella sekä kodin siivoamisella. Uudenvuodenaattona tapana on perinteisesti viritellä talo tai asunto lopulliseen juhlakuntoonsa koristeiden ripustamisen merkeissä - erilaiset paperikoristeet nostetaan esille, onnentoivotuksia sisältävät, punapohjaiset spring coupletit ripustetaan oviaukkojen ympärille paholaisten poissa pitämiseksi ja ovea vartioimaan laitetaan pitkäikäisyyttä, terveyttä ja rauhaa tuova jumalan kuva. Aattoillan perinteisiin kuuluu olennaisena osana myös koko perheen kanssa nautittu reunion dinner, uudenvuoden gaalan katsominen televisiosta sekä lucky moneyn jakaminen lapsille. Lucky moneylla tarkoitetaan yleisimmin punaiseen, kauniisti koristeltuun kirjekuoreen kätkettyä rahasummaa, joka annetaan vanhempien, isovanhempien sekä sukulaisten toimesta perheen lapsille ja naimattomille nuorille. Kuoreen laitettu rahasumma vaihtelee tulotason mukaan, mutta monessa tapauksessa pienistäkin summista kertyy varsin mukava kokonaissumma oman mielensä mukaan käytettäväksi. ;)  
Spring couplets. Kuva.
Punaisia kirjekuoria löytyy joka puolelta katukojuista kauppakeskuksiin aina perinteisistä punakultaisista Disney-versioihin asti. Kuva.
Lucky money-kirjekuoriin erikoistuneista liikkeistä löytyy valinnanvaraa myös tutun punaisen vaihtoehdon ulkopuolelta!
Uudenvuodenpäivänä kaupunkien kadut ovat hiljaisia ja ehdottomasti suurin osa kaupoista pitää ovensa suljettuina. Juhlapäivää vietetään yleisimmin kotona ja varsin taikauskoisena kansana kiinalaiset ovat liittäneet siihen paljon erilaisia uskomuksia:

- Siivoamisen vuoden ensimmäisenä päivänä ajatellaan pyyhkivän pois hyvän onnen. Sama merkitys on myös esimerkiksi vaatteiden sekä hiusten pesulla - siihen mennessä kertynyt hyvä onni huuhtoutuu veden mukana viemäriin.
- Lapsen itku tuo mukanaan huonoa onnea ja tästä syystä muksut pyritäänkin pitämään hyvällä tuulella niin pitkään kuin mahdollista ja lähes tulkoon keinolla millä hyvänsä.
- Lainan pyytäminen uudenvuodenpäivänä on ehdoton no-no.
- Päivän aloittaminen puuroaamiaisella merkitsee köyhyyttä ja aamupalaksi nautitaankin yleensä varakkuuden merkkinä pidettyä riisiä. (onpa hyvä, että olin tuona aamuna Singaporessa ja tavallinen aamupuuro jäi sen takia syömättä... :D
- Lääkkeiden syömistä tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan, sillä sen ajatellaan tuovan mukanaan sairauksia tulevalle vuodelle.
- Mustiin tai valkoisiin vaatteisiin pukeutuminen tarkoittaa surua - ihmiset pukeutuvatkin ennemmin onnea ja onnellisuutta symboloivaan punaiseen. Vaatteet eivät saa myöskään olla rikkinäisiä tai muuten vahingoittuneita, sillä se tuo mukanaan huonoa onnea.

Perheen naimisissa oleva tytär vierailee yleensä perheensä luona toisena päivänä uudestavuodesta. Kiinalaisten uskomusten mukaan vierailun ajoittaminen uudenvuodenpäivälle tuottaa perheelle huonoa onnea sekä taloudellisia tappioita. Tätä seuraavina lomapäivinä ihmiset siirtyvät parin kotosalla vietetyn vuorokauden jälkeen teiden ja rautateiden päälle ja matkustavat tapaamaan sukulaisiaan. Kahdeksantena päivänä loman loppuminen ajaa massat palaamaan takaisin kotiin ja siirtymään takaisin töiden ääreen - tässä vaiheessa myös liikkeet aukaisevat ovensa normaalisti ja arkielämä pyörähtää käyntiin tavalliseen tapaan.
Kokonaisuudessaan parin viikon mittainen uudenvuoden ajanjakso tulee päätökseensä viidentenätoista päivänä uudestavuodesta, jolloin upeaakin upeammat valolyhdyt viritellään täyteen loistoonsa lantern festivalin tunnelmissa. Tänä vuonna lantern festivalia juhlitaan ensi viikon torstaina, jolloin tosin oon itse valitettavasti (tai no, en nyt tiiä siitä miten valitettavaa tää loppujen lopuksi on, mutta...) suuntaamassa viikonlopuksi Filippiineille ja karkelointi jää mun osaltani väliin. :(

Tämäntyylisiä uudenvuoden koristeita myyviä kojuja on löytynyt alkuvuoden ajan joka puolelta!
Singaporen juhlakoristeluja :)
Chinatownin aattomeininkejä...

Lisää uudenvuodenkakkuja!



Mä olin tämänvuotisten juhlimisten aikaan Singaporessa, missä kävimme keskiviikkona risteilyltä palattuamme kurkkimassa uudenvuodenaaton meininkejä ääriään myöten täyteen ammutussa Chinatownissa. Katuja reunustavat lukuisat katukojut myivät kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, sinne tänne ripotellut ohjelmalavat tarjosivat niin musiikki-, tanssi- kuin teatteriesityksiäkin ja väenpaljous oli yksinkertaisesti huikea. Jopa mä meinasin kokea muutamaan otteeseen ahtaanpaikankammoa ihmisten väliin rutistuessani ja kavereista sai todellakin pitää kiinni eksymisen välttämiseksi :D Seuraavana päivänä tilanne olikin sitten täysin eri: vähänkään kiinalaisemmat kaupunginosat humisivat tyhjyyttään ja esimerkiksi ruokapaikan löytäminen oli hieman kiven takana useimpien ruokapaikkojen ollessa uudenvuodenpäivän kunniaksi kiinni.

Hong Kongissa kiinalaista uuttavuotta juhlittiin paitsi night marketin, myös paraatin sekä ilotulituksen merkeissä. Viimeksimainittuun pääsin onneksi itsekin osalliseksi lennon laskeutuessa takaisin tänhetkisen kotikaupungin kamaralle varhain perjantaiaamuna rakettien räiskeen ajoittuessa illalle - ja voi pojat, miten mahtavasti ne räiskyivätkään! ;) Vajaan puolen tunnin mittainen paukuttelu oli upeaa katsottavaa ja porukkaa olikin kerääntynyt tuhansittain Victoria's Harbouriin ihailemaan taivaalla välkkyviä raketteja.



Ovatko kiinalaisen uudenvuoden perinteet tai juhlimistavat tuttuja jollekulle teistä? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti