lauantai 26. huhtikuuta 2014

Random facts about Norway!

♦ Norjalaiset suosivat todella paljon paikallisuutta sekä lähellä tuotettuja tuotteita ja palveluita. Esimerkiksi Suomen suosituimmaksi kauppaketjuksi noussut Lidl joutui hylkäämään ajatukset naapurimaamme valloituksesta kokonaan, sillä paikalliset hoitivat kauppa-asiansa edelleen norjalaisten ketjujen kaupoissa haluamatta kannustaa saksalaisten tuotteiden leviämistä. Myös nettishoppailua harrastetaan vähemmän kuin meillä Suomessa, sillä esim. vaatteet käydään oven taakse klikattua postipakettia ennemmin ostamassa oman kaupungin tarjoamista liikkeistä.

♦ Vaikka ruokakauppojen aukioloajat ovat viikolla melko laajat (monet suuretkin marketit ovat maanantaista perjantaihin auki aamuseitsemästä iltayhteentoista), ainoastaan kioskeilla ja huoltoasemilla on lupa olla auki sunnuntaisin.

♦ Leipä myydään kaupoissa kokonaisena paperipusseihin pakattuna. Jokaisesta kaupasta löytyy erillinen kone, jolla leivät viipaloidaan valmiiksi jo kaupassa. Leikkaamisen jälkeen viipaleet pakataan takaisin pussin sisään muoviin käärittynä ja kiikutetaan kassalle.
Esimerkiksi Simpsons-leipää löytyy useammankin kaupan valikoimista!
♦ Mökkeilyllä on suuri rooli ihmisten elämässä ja suurimmalta osalta löytyykin oma pieni mökki, jonne arkielämää on mukavaa paeta viikonloppujen ja lomien ajaksi. Toisin kuin Suomessa, Norjassa mökit sijaitsevat yleensä melko lähellä kotia ja ovat suhteellisen pieniä ilman sähköjä tai juoksevaa vettä. Mökille lähteminen on myös täysin pätevä syy päästä karkaamaan perjantaisin töistä hieman tavallista aikaisemmin!

♦ Päiväkodit sulkevat ovensa pääosin jo neljän hujakoilla iltapäivällä ja monet äidit joutuvat lähtemään töistä aikaisemmin pystyäkseen hakemaan lapsensa päiväkodista. Koko maasta löytyy ainoastaan yksi kellon ympäri auki oleva päiväkoti.

♦ Koulut eivät tarjoa lounasta päivän aikana ja näin ollen koululaiset pakkaavat päivittäin omat eväänsä mukaan koulupäivää varten. Paitsi kouluun, pakataan eväitä ahkerasti mukaan myös erilaisille retkille ja ulkoilutapahtumiin ja norjalaisten kauppojen eväsrasiavalikoimat ovatkin todella monipuoliset ja värikkäät!

♦ Kauppojen kalatuotevalikoimat ovat suhteellisen laajat ja kalaa löytyy lähestulkoon kaupasta kuin kaupasta niin pakasteena, säilykkeenä, einesruokana kuin tuoreenakin. Vaikka norjalainen lohi on käsitteenä tunnettu ja kalatiskien kautta tuttu myös meille, ovat myös erilaiset vaaleat kalat (esimerkiksi seiti ja turskasta valmistettu lipeäkala) todella tyypillisiä ja erilaisia valmistustapoja löytyy lukemattomia määriä. Arkikäytössä eines- ja säilykeruokina myytävät kalapullat ja -pihvit ovat suosittuja. Kalan ohella myös lammas lukeutuu norjalaisiin perinneruokiin.

♦ Brunost eli ruskea juusto on norjalainen erikoisuus, jonka eri versioita tosin löytyy myös Ruotsista, Islannista, Tanskasta ja Saksasta. Juusto poikkeaa tavallisista juustoista paitsi värinsä, myös makunsa puolesta:  melko makea ja jopa karamellimainen maku voi vaatia totuttelua! Yleensä brunostia nautitaan tumman leivän tai vohvelin päällä.
Tammikuussa 2013 Norjan Tysfjordissa sijaitsevassa tietunnelissa lähes 30 tonnin brunost-kuormaa kuljettanut rekka syttyi tuleen ja juuston korkean rasva- ja sokeripitoisuuden vuoksi tulipalo synnytti tavallista huomattavasti korkeamman kuumuuden. Juusto paloi tunnelissa jopa viisi päivää ja muodosti sinä aikana myrkkykaasuja niin, että pahoin vaurioitunut tunneli jouduttiin sulkemaan muutamaksi viikoksi liikenteeltä.


♦ Rattijuoppoudesta kiinni jääneelle määrätään automaattisesti 30 päivän mittainen vankeusrangaistus.
Tämän lisäksi ajokortti joutuu jäähylle vuoden ajaksi ja sen takaisin saamiseksi vaaditaan ajokokeen uudelleen suorittamista. Kaiken kukkuraksi kuskille määrätään maksettavaksi sakot, joka vastaa yleensä
suuruusluokaltaan noin 10% koko vuoden tuloista.

♦ Ylinopeudesta saatavat sakot ja rangaistukset ovat kovempia kuin pienen heroiinimäärän hallussapidosta koituvat seuraukset.

♦ Polttoaineen hinta on korkeimpia koko maailmassa huolimatta siitä, että Norja on yksi maailman suurimpia öljyntuottajia.

♦ Pohjois-Norjassa kirppareiden löytäminen on lähes mahdotonta, sillä ihmiset eivät harrasta tavaroiden kierrätystä tai käytettyjen tavaroiden hankkimista. Esimerkiksi vuoden vanhaa älypuhelinta ei katsota aiheelliseksi myydä, sillä ajatuskin siitä, että joku haluaisi ostaa niin vanhan puhelimen uuden sijaan, on käsittämätön.

♦  Norjan kielestä löytyy kauniin kevättalviselle ilmalle oma sanansa, påskevær.
Näillä teillä ei siis kannata hurjastella...

10 kommenttia:

  1. Nämähän oli mielenkiintoisia faktoja :) Illallistin juuri toissa päivänä Norjassa asuvan englantilaisen kanssa, mutta eipä tullut mikään näistä puheeksi. Tuossa on sekä hyviä että huonoja juttuja. Kotimaisuuden suosimisesta voisi ottaa suomalaiset norjalaisilta mallia kun taas kierrätyksestä norjalaiset voisi oppia suomalaisilta. Kai siellä sitten on kaikki niin hyvätuloisia, ettei kenenkään tarvitse ostaa mitään edullisesti käytettynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kans vähän luulen, että juurikin tuo korkea elintaso ja hyvät tulot vaikuttavat siihen, etteivät ihmiset oikein koe kierrätystä tarpeelliseksi. Siinä olisi kyllä todellakin opittavaa suomalaisilta, mutta kuten sanoit, löytyis sitä omaksuttavaa myös toisinpäin :)

      Poista
  2. Apua, mun Norja-tietämys on siis tosiaan ihan nolla :D Näistäkin vain pari juttua olin kuullu aiemmin. Suomi sais ottaa sieltä päivähoidon aukioloajoista (ja parista muustakin varhaiskasvatusasiasta) mallia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, älä huoli - ei tällaiset asiat oikein tule missään vastaan ja mäkin innostuin etsimään lisätietoa ja kyselemään asioista muilta siinä vaiheessa, kun näistä oli tullut puhetta Norjassa asuvien kanssa :) Tuo päivähoitojuttu on tietyllä tapaa aika kinkkinen, sillä periaatteessahan on hyvä, että ihmisiä ei rohkaista kippaamaan muksujaan päiväkotiin. Norjastakin kuitenkin löytyy paljon vuorotöissä ja iltavuoroissa olevia ihmisiä, jotka varmasti kaipaisivat apua lasten hoitoon ja jos päiväkodit sulkevat ovensa jo iltapäivällä, on lastenhoidon järjestäminen huomattavasti vaikeampaa. :/

      Poista
  3. Tuo norjalaisen päivähoitokuvio ei ole esimetkun arvoinen asia: päiväkodit menee kiinni klo 15 tai 15.30 ja se aiheuttaa aikamoista rumbaa työpaikoilla sekä tuttavissa, sukulaisissa ja naapureissakin. Kun kaikki eivät kuitenkaan aina voi lähteä töistä aikaisemmin... Asia tavallaan hyväksytään, mutta ei nurisematta. Osa-aikatyö on monen norjalaisäidin (pakollinen) ratkaisu asiaan. Norjassa se toimii - mutta halutaanko me sitä?
    Muistakaa samalla, että Suomessa on huomattavasti korkeampi koulutustaso ja pitempi koulutusaika. Ja että työssäkäynti vaikuttaa aikanaan eläkkeeseen...

    VastaaPoista
  4. Isäntä on käynyt yli 10 vuotta Norjassa töissä ja hän on myös maininnut tuon norjalaisten tuhlaamisen. Jos rakennustyömaalla meni joku kone rikki (puhutaan yksityisen ihmisen näkökulmasta todella kalliista koneista) niin sielä ollaan heti ostamassa uutta ja laittamassa vanhaa pois. Kyllä ne ovat sitten kiitelleet kun suomalaiset työmiehet ovat käyttäneet pari tuntia koneen korjaamiseen niin ei ole tarvinut uutta sittenkään laittaa. Etelä-Suomessa varsinkin on ongelmana ulkomaalaiset työntekijät rakennustyömailla, joilla on huomattavasti pienempi palkka kuin suomalaisilla ja näin ollen suomalaisia raksamiehiä on paljon työttömänä myös sielläkin. Silloin kun puolalaiset, virolaiset yms. halvan työvoiman edustajat työskentelevät rakennsutyömaalla, joka joutuu irtisanomaan työntekijöitään, niin norjalaiset ovat aina viimeisiä jotka työpaikkansa menettää. Tästä suomalaiset yritykset saisivat myös ottaa mallia. Lisäksi Norjassahan kannustetaan kansoittamaan koko maa, eikä niin kuin Suomessa yritetään pohjoinen tyhjentää ihmisistä. Pohjois-Norjalaiset yrityksillä on pienempi veroitus ja nuoret opiskelijat saavat opintolainansa anteeksi kun palaavat takaisin sinne mistä ovat kotoisin. Eli näin opiskelijat eivät jää kaupunkiin, jossa vain koulutusta tarjotaan, jolloin nuoria koulutettuja löytyy ympäri maata. Suomessahan tämä on juuri niin, että koulutettuja/hyvin toimeen tulevia löytyy enää vain kaupungeista ja esimerkiksi Lapissa on erittäin vähän nuoria naisia.

    Tästä voi kommentista voi varmaan heti huomata että oon kateellinen norjalaisille. Miksipä ei, siellä on kyllä asiat oikeilla raiteillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset kommentista! :) Näinhän se on, että Suomella olis aika paljon opittavaa norjalaisilta ja esimerkiksi juurikin tuo koko maan kansoittaminen on aivan älyttömän hieno homma! On tärkeää, että ihmisiä rohkaistaan asumaan myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla - täysin päinvastoin kuin meillä, missä koulutuspaikkoja vähennetään rankalla kädellä ja lähestulkoon kaikki koulutuksen tai työpaikan haluavat joutuvat muuttamaan etelään.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen tuo fakta rattijuopumuksen rangaistuksista - tiedätkö että onko tehonneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei valitettavasti oo mitään tietoa siitä, miten hyvin tuo rangaistus on tehonnut - ainoastaan sen oon kuullut, että se vankeusrangaistus todellakin istutaan! Ei siis käsittääkseni jää pelkäksi puheeksi ja luulisihan tuollaisen kyllä pistävän miettimään muutaman kerran tavallistakin useammin sitä rattiin hyppäämistä muutaman kaljan jälkeen... :D

      Poista