lauantai 1. kesäkuuta 2013

Vuoteni ekaluokkalaisena

En tiedä, olenko koko vuoden aikana varsinaisesti lomalla koulusta, sillä kevään kurssien loputtua vietin muutaman viikon vapaalla vain palatakseni takaisin koulunpenkille tällä viikolla kesäkurssin takia. Tämän, vain kolme viikkoa kestävän opintojakson jälkeen pidän yhden väliviikon ennen harjoittelua, joka taas kestää  koulun alkuun asti. Opintotuella kituutetaan siis käytännössä koko vuoden ympäri, mutta ajattelin nyt kuitenkin koota kasaan ajatuksiani ensimmäisestä amk-vuodesta, sen aikana tapahtuneista asioista, tapahtumista ja ihmisistä. :)

Kuva.
Lähtötilanteenihan oli lyhyesti kerrottuna se, että hain lukion jälkeen eri kouluihin tietämättä tarkalleen, mitä haluaisin tehdä elämälläni. Käytyäni niin ruotsin, journalistiikan, musiikin kuin matkailunkin pääsykokeissa päädyin lopulta opiskelemaan musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistoon. Samana kesänä sain tosin opiskelupaikan myös ammattiopistosta matkailuvirkailijan koulutusohjelmasta, mutta päätin kuitenkin lähteä testaamaan korkeakouluelämää.
Vuosi yliopistossa sujui alusta alkaen aika nihkeästi, sillä ala ei tuntunut omalta enkä tutustunut opiskelukavereihini missään vaiheessa kovin hyvin. Ihmisissä on eroja ja kaikkien kanssa ei ole tarkoituskaan ystävystyä, mutta ainakin musiikitieteen kohdalla tuntui siltä, etten ollut riittävän... no, yliopistoihminen. Kurssit olivat todella, todella teoreettisia ja analyyseja tuli tehtyä tiuhaan tahtiin. Mua hieman häiritsi se, että käytäntö oli erotettu kokonaan teoriasta (ja omasta mielestäni ne kuitenkin musiikin kohdalla liittyvät hyvin kiinteästi toisiinsa...) eivätkä musiikkitieteen opiskelijat olleet edes oikeutettuja esim. bändikursseille tai laulutunneille! En nyt halua lytätä yliopistoa tai yliopisto-opiskelijoita millään tavalla, mutta ainakin oman kokemukseni pohjalta se ei ollut se oikea koulu minulle - sen verran pakkopuurtamista se vuosi mulle kuitenkin oli.

Keväällä 2012 teinkin opiskelijahaun uudestaan, tällä kertaa matkailuala silmissä siintäen. Syy matkailualalle oli ilmeisesti sama kuin suurimmalla osalla muillakin: "tykkään matkustaa ja työskennellä ihmisten parissa ja olen kiinnostunut vieraista kielistä ja kulttuureista" :D Tarkemmin ajateltunahan matkailuala harvemmin on työntekijän kannalta sitä matkustamista, mutta kiinnostus kieliin ja kulttuuriin on toki tärkeää ja kovasti eduksi! Myöskin ihmisten kanssa työskenteleminen ja asiakaspalveluasenne ovat aika keskeisessä asemassa... :)
Alkukesällä sain tiedon siitä, että ammattiopisto oli valinnut minut uudelleen matkailuvirkailijan koulutusohjelmaan ja voi sitä riemua, kun tajusin pääseväni pois yliopistolta ja aloittavani matkailun opinnot! :D Unohdin tässä vaiheessa amkin aivan täysin, sillä en uskonut pääseväni pääsykoevaihetta pidemmälle sinäkään vuonna.

Kunnes sain Viestin.

Muistan vieläkin kyseisen aamun kuin eilisen: olin kotona lähdössä töihin hirveällä kiireellä, kun puhelin piippasi viestin saapumisesta. Ihmettelin vähän, kuka muka laittaisi viestiä siihen aikaan aamusta, mutta päätin kuitenkin tsekata puhelimen ennen töihin lähtemistä. Luin viestin ja menin ihan sekaisin. Päällimmäinen tunne ei ollut ilo - se oli ennemminkin voi ei. Olin suunnitellut tulevan syksyn ja ammattikouluopinnot mielessäni jo melko pitkälle, etsinyt kiinnostavia, vapaaehtoisia opintojaksoja, tarkistanut kaikki syksyn tärkeät aikataulut ja ehtinyt innostumaan niin monta kertaa syksyn uusista tuulista. Sitten tulikin joku hassu viesti ammattikorkeasta ja sekoitti koko pakan kerralla! :D Hetken aikaa ajattelin ilmoittautua amkiin poissaolijaksi kahdeksi lukuvuodeksi ja hommata matkailuvirkailijan paperit siinä välissä, mutta lopulta päädyin hylkäämään ammattiopiston tarjoaman koulupaikan toistamiseen ja tallustella syksyn tullen JAMKin oville. Se olikin sitten ehkä elämäni paras päätös!

1. Ekan koulupäivän aamu ja jännitys! :D
2. Ensimmäinen viikko täyttyi erilaisista ryhmäytymistapahtumista sekä infoista.
3. Piispalassa ryhmäytymispäivän tuloksena taiteiltu lippu á la meidän ryhmä! ;) Matkailulla meitä aloitti viime syksynä siis 40 uutta opiskelijaa ja heti alkajaisiksi meidät jaettiin kahteen ryhmään.
4. Saimme oikeastaan heti koulun alettua mahdollisuuden kerryttää opintopisteitä Nordic Business Forum-tapahtumassa. En ollut aiemmin kuullut koko jutusta mitään, mutta tapahtuma oli huikea ! Oli myös mieletöntä päästä heti alkajaisiksi osaksi noin isoa tapahtumaa. :)
5. Business style!
6. Ekat opiskelijapippalot ja jonotus baariin...
7. Opening Picnic Afterparty!
8. Lokakuussa saatiin sitten ne paljon puhutut haalarit...
9. ...ja approiltiin for the first time!
10. Pikkujouluristeily...
11. ...johon kuului toki olennaisena osana juomalauluja!
12. Tammikuussa otettiin suunta kohti Matkamessuja.
13. Helmikuu puolestaan kului restojakson merkeissä keittiön ja salipuolen työtehtävissä :)
14. Laskentaa...
15. Kauan ja vaivalla paahdettu liiketoimintasuunnitelma - done! Arvosanaksi tuli loppujen lopuksi vitonen ja oon ihan huikean ylpeä meistä :)
16. Aina ei jaksa kuitenkaan keskittyä... 

Mulla ei ollut kovinkaan tarkkaa kuvaa siitä, mitä tämä matkailun opiskelu nyt sitten tulisi pitämään sisällään, joten aloitin koulun aika avoimin mielin, ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Syksy ja oikeastaan koko eka vuosi oli kurssien osalta melko lailla "peruskauraa" eli pakollisia perusopintoja, joista oikeastaan vain yksi liittyi suoraan ja puhtaasti matkailuun. Nuo pakolliset kurssit olivat muuten ainakin oman käsitykseni mukaan melko pitkälti lähempänä liiketaloutta kuin ravintolarestonomien kursseja ja tästä syystä en oikein ymmärräkään, miksi matkailun koulutusohjelmasta valmistuneet ovat yhtä lailla restonomeja kuin ravintolapuolelta valmistuneetkin. Toki ruoka ja matkailu liittyvät monesti kiinteästi yhteen, mutta kyllähän tuo aiheuttaa helposti pieniä väärinkäsityksiä... Restojakson aikana kehittelimme käsitteen travenomi, jota voitaisiin meidän mielestämme alkaa ennemminkin käyttämään! :D

Niin, perusopinnot. ICT-taitojen, työelämän viestinnän, -englannin ja -ruotsin lisäksi käsittelimme aika paljon palveluyritysten toimintaa niin palvelun kuin liiketoiminnankin näkökulmasta. Erään opintojakson puitteissa suoritimme paljon keskustelua herättäneen, 200 tunnin restojakson sekä 40 projektituntia valitsemissamme kohteissa. Omalla kohdallani nuo projektitunnit tulivat täyteen Nordic Business Forumissa, joka olikin yksi syksyn huikeimmista hetkistä! Tykkäsin hirveästi siitä, että teorian ohella pääsimme tekemään käytännön tehtäviä heti aluksi :)
Yksi suurimmista opintojaksoista oli myös Palveluyrityksen liiketoiminnan perusteet-niminen kurssi, jolla käsittelimme yrityksen markkinointia, henkilöstöjohtamista sekä laskentaa ja jolle siis teimme myös sen paljon puhutun liiketoimintasuunnitelman. Vaikka kyse ei ollutkaan suoraan matkailuun liittyvästä asiasta, oli kyseinen opintojakso ehdottomasti yksi ykkösvuoden hyödyllisimpiä! :)

Tähän väliin on muuten pakko sanoa, että ihmiset ovat olleet ehdottomasti yksi ykkösjutuista tänä vuonna, sillä en olisi osannut kuvitellakaan, miten mahtaviin ihmisiin tutustun aloittaessani matkailun opinnot! :D Pakko sanoa, että tunsin jo tältäkin osin olevani kuin kotonani heti alusta asti, sillä opiskelukaverit ovat olleet huikeita ja takana on monenlaisia ikimuistoisia tapahtumia ihanassa porukassa. :) Joukkoon mahtui toki myös niitä, joita ala ei liiemmin kiinnostanut ja jotka myös muistivat mainita siitä joka ikisessä käänteessä. Ymmärrän tämän toisaalta, sillä olin itsekin samassa tilanteessa vuosi sitten, mutta toisaalta toivoisin, että valituksen määrää olisi edes joskus hillitty hieman. Välillä tuntui hieman raskaalta kuunnella haukkuja koulusta ja kursseista, kun itse olin niihin kuitenkin pääosin tyytyväinen - kehitettävääkin toki olisi, mutta niin taitaa olla monessa muussakin koulussa. :)

Kuva.
Ekalta vuodelta käteen jäi paljon yleishyödyllistä tietoa, josta on takuuvarmasti hyötyä tulevaisuudessa. Olisin ehkä kaivannut edes hieman enemmän matkailua itseään jo heti alkuun, jotta alasta ja opinnoista olisi saanut kunnollisen käsityksen - nyt erikoistuneemmat matkailuopinnot ovat edessä vasta tulevana vuonna. Mulla on kuitenkin hyvin vahva tunne siitä, että olen tällä hetkellä omalla alallani ja tunne on vain vahvistunut sitä mukaa, mitä pidemmälle opinnot ovat edenneet. Vielä en tiedä, millä puolella haluaisin työskennellä valmistuttuani, sillä niin lentomatkailu kuin majoituspalvelutkin kiinnostaisivat - toisaalta myöskin markkinointi. Haluaisin myöskin kokeilla joskus matkaoppaan töitä, vaikka matkailun koulutusohjelma ei valmistakaan minua siihen. Ei muuten myöskään lentoemännäksi, kuten monet tuntuvat luulevan ;)

Näihin puheisiin, näihin tunnelmiin. Hurjasti onnea kaikille tänä keväänä valmistuneille, juhlikaahan kunnolla! ;) Itselläni ei tänä vuonna ollut yksiäkään juhlia tiedossa - tai no, olisi ollut, mutten välimatkan vuoksi päässyt valitettavasti paikalle. Hassua ajatella, että omista lakkiaisista on jo kaksi vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti