maanantai 30. kesäkuuta 2014

Ruotsiin ja takaisin

Tukholman reissu on nyt takanapäin ja olo on ollut tänään lievästi sanottuna väsähtänyt - univelkaa oli ehtinyt kertyä jo ennen matkaan lähtemistä melko reippaalla kädellä ja kun päälle lisättiin vielä kaksi päivää kaupungilla kävelyä ja uusien paikkojen tutkimista, tulivat kunnon yöunet ja laiskasti vietetty sunnuntaipäivä enemmän kuin tarpeeseen :D Väsymyksestä huolimatta reissu oli kuitenkin ehdottomasti toteuttamisen arvoinen ja lopulta se valtava, Tukholman kokoinen aukkokin yleissivistyksessä on täytetty edes osittain! Nähtävää ja koettavaa kaupunkiin jäi tosin vielä vaikka kuinka paljon, joten en missään nimessä usko viikonloppuisen reissun jääneen viimeiseksi - itse asiassa Ahvenanmaalta Ruotsin puolelle matkustaminen on niin helppoa ja edullista, että mahdollisuutta pitäisi varmaan yrittää päästä käyttämään hyödyksi mahdollisimman usein vielä tän kesän aikana. Viking Clubin jäsenenä hintaa edestakaiselle matkalle Maarianhaminasta Kapellskäriin ja sieltä bussilla Tukholmaan kun kertyi ainoastaan 18e eli käytännössä katsoen ei juuri mitään :D Kaupunkireissu on helppo toteuttaa täältä käsin myös vaikka aivan päiväreissuna, sillä aamulaivalla lähtiessä perillä ollaan paikallista aikaa jo kymmeneltä! Päivän viimeisellä laivalla takaisin palatessa bussi lähtee illalla kuuden hujakoilla, joten esimerkiksi shoppailupäivän tai jonkin tietyn nähtävyyden tsekkaaminen onnistuu yhdenkin päivän aikana vallan loistavasti. Täytyneekin alkaa tutkailemaan tulevien viikkojen työvuoroja ja ennen kaikkea vapaapäivien ajoittumista... ;)

Mitäs siitä Tukholmasta sitten jäi loppujen lopuksi käteen? Järjettömästi suloisia kahviloita ja herkullisia ravintoloita - harmittaa, ettei maha kykene mitenkään vetämään niin paljon ruokaa kahdessa päivässä, että olisin ehtinyt maistaa edes murto-osaa kaikesta haluamastani. :D Hervottoman suuret ja hyvät shoppailumahdollisuudet täytyy lähteä ehdottomasti hyödyntämään joku toinen kerta, sillä tällä kertaa Gamla Stanin kapeat mukulakivikadut, upeat rakennukset ja joka puolella vallitseva suuren maailman tunnelma veivät tämän fiilistelijämatkailijan täysin mukanaan. Luonnollisestikin matkan varrelle sattui myös joukoittain muita turisteja ja vieri vieressä seisovia krääsäkauppoja, joita tosin molempia yritin parhaani mukaan vältellä mahdollisimman paljon. :D


Matkaan lähdettiin siis varhain perjantaiaamuna silmät sikkuralla ja tyynyn jättämät painaumat poskissa. Pilvettömältä taivaalta kirkkaana helottava aurinko takasi kuitenkin hyvät ja lämpimät päiväunet laivan kannella - menin ulos oikeastaan vain haistelemaan hetkeksi raikasta meri-ilmaa ja herättelemään itseäni päivää varten, mutta loppujen lopuksi nukahdin melkein tunniksi auringon lämpöön :D Sama meininki jatkuikin sitten Kapellskärissä, kun kulkupeli vaihtui laivasta bussiin ja uni tuli silmään heti auton nytkähdettyä liikkeelle satamasta. Tulipahan ainakin kerättyä voimia tulevia päiviä varten! :D

Perillä Tukholmassa mun kanssa samalla laivalla tulleet työkaverini sekä hänen kämppiksensä lähtivät turisteilemaan suoraan Gamla Stanin puolelle mun suunnatessa ensimmäisenä etsimään tulevan yön majapaikkaani. Olin tosiaan varannut netistä melko lailla summamutikalla petipaikan keskustassa sijaitsevasta Interhostelista ja näin hostelli-neitsyenä tulevan majapaikan näkeminen jännitti kieltämättä pikkiriikkisen etukäteen. Aivan Drottninggatanin tuntumassa sijaitseva hostelli osoittautui kuitenkin vallan loistavaksi yösijaksi - hyvän sijainnin ja varsin kilpailukykyisen hinnan (maksoin sängystä 6 hengen naisten dormissa noin 20e) lisäksi vastaanotto oli auki lähestulkoon ympäri vuorokauden ja paikalta löytyi myös turvalokerot, matkatavarasäilytys, ilmaista teetä ja kahvia, hyvät ruoanlaittomahdollisuudet, ilmainen wifi sekä esimerkiksi mahdollisuus vuokrata pyöriä. Allekirjoittanut oli ainakin varsin tyytyväinen! ;) Perjantaiaamuna olin kuitenkin paikalla hieman liian varhain sisäänkirjautumista ajatellen, joten jätin laukkuni odottelemaan iltapäivää säilytykseen ja lähdin tallailemaan kaupungin katuja.

Rappukäytävät oli ainakin koristeltu värikkäästi! :D
Drottninggatanin varrella vastaan sattui leijona jos toinenkin!


Leijonien lisäksi kaupungin pääkadulta löytyi taidetta varsin osuvien tekstinpätkien muodossa!
Hötorgetin vilinää - varsinkin marja- ja vihanneskaupustelijat olivat varsin innokkaita, jopa aggressiivisia!
Keskustassa pyöriessä suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan Hötorgshallenin, joka osoittautui melkoiseksi ruokataivaaksi - kauppahallista löytyy herkkuja jokaiseen makuun aina tutusta ja turvallisesta suomalaisputiikista eksoottisiin itämaisiin ja latinalaisamerikkalaisiin makuihin asti niin mukaan ostettavaksi kuin paikan päällä syötäväksikin!
Kauniin koristeelliset talot kiinnittivät huomion lähes jokaisessa kadunkulmauksessa!


Gamla Staniin johtavan kävelysillan kupeessa päivää paistatteli useampikin kalastaja. Kalasaaliin todennäköisyydestä mulla ei ole minkäänlaista tietoa, mutta toimiva ajanviettotapa toki tuokin! ;)



Skeppsholmenissa meneillään oli ÅF Offshore Race ja paikan päältä löytyi komea purjevene jos toinenkin! Kisaan osallistui yhteensä 300 purjevenettä tarkoituksenaan purjehtia Tukholmasta Gotlantiin, sen ympäri ja takaisin.

Skeppsholmenista mun matka jatkui vielä Kastellholmeniin asti, josta käsin rantasiluetti näytti melko lailla upealta!

Onkos tässä nyt sitten se oikean elämän ruma ankanpoikanen? :D
Välillä on hyvä ottaa rennosti!
Katu-uskottavuutta karvanoppien muodossa - tai sitten ei...
Paluumatkalla kiersin Skeppsholmenin toiselta puolelta ja löysin lukuisia ankkuroituja veneitä, joista jokaisesta löytyi myös omat infotaulunsa. Alukset ovat Stockholms Skeppsföreningin jäsenten veneitä ja vaatimuksena satamaan pääsemiselle on tiettyjen mittojen lisäksi menneisyys työkäytössä olleena aluksena. Tämä paatti pisti silmään ennen kaikkea nimensä puolesta - jos mulla olisi oma vene, olisi sen nimi ehdottomasti Wanderlust!
Veneitä löytyi tosiaan joka lähtöön...
Tämä näytti mun mielestä jo varsin idylliseltä!
Paateille löytyi myös omat postilaatikot. Kuinkahan paljon postia tuonne viikon aikana mahtaa tulla..? :D

Pientä turisteilua kartan tutkimisen merkeissä...
Östermalmenin väriloistoa 

Useamman tunnin kävelyurakan jälkeen treffasin lopulta Katin ja Jenniferin syömisen merkeissä. Paikaksi valikoitui todellinen jenkkimättölä T.G.I Friday, jonka Jack Daniels-burger oli paitsi rasvaa tihkuva, myös jumalattoman herkullinen! Tuon jälkeen ei sitten tarvinnutkaan syödä koko loppuiltana mitään... :D

Tytöt lähtivät alkuillasta kohti Kapellskäriin vievää bussia ja mä jäin pyörimään vielä hetkeksi keskustaan ennen hostellille suuntaamista. Tukholman ostosmahdollisuudet pistivät kyllä tällaisen Maarianhaminan huikeaan, parin korttelin mittaiseen kävelykatuun kesän aikana tottuneen tytöntyllerön pään sekaisin ja musta tuntui, että tili tyhjeni jo ihan pelkästä vaateliikkeiden ja muiden putiikkien näyteikkunoiden tiirailusta... :D Tällä kertaa mun prioriteettina oli tosiaan kaupunkiin tutustuminen niin hyvin kuin se on parin päivän aikana jalkapatikalla mahdollista, mutta kyllähän tuonne olis kieltämättä melko muikeaa lähteä joku kerta ihan vain shoppailemaankin. Sitä varten tosin saakin sitten säästää ihan urakalla, sillä kukkaronnyörien auetessa niitä voi olla vaikeaa saada takaisin kiinni! :D

Loppuillan vietin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen hostellilla. Mun tarkoitus oli ainoastaan käydä viemässä tavarat huoneeseen ja lähteä vielä illaksi katselemaan kaupungin menoa, mutta mun huonekaverit osoittautuivat niin mukaviksi tyypeiksi, että loppujen lopuksi jäinkin viettämään aikaa maailmanmatkaajatyttösten seurassa! Samassa huoneessa mun kanssa majaili tosiaan kaksi japanilaista, amerikkalainen sekä ukrainalainen tyttö, joista jokainen oli toisilleen entuudestaan tuntematon. Parin kysymyksen jälkeen juttu lähti kuitenkin luistamaan hurjaa vauhtia ja mulle tuli todella surkea ja säälittävä olo, kun tajusin kaikkien muiden olevan reissun päällä useamman kuukauden ajan - takana oli useita, joillakin jopa kymmeniä Euroopan maita ja edessä vielä Pohjoismaiden tsekkailu ennen paluuta takaisin kotiin. Ei varmaan mikään yllätys, että mullekin iski tässä vaiheessa aivan jäätävän kova matkakuume ja aloinkin jo miettimään, mihin kaikkialle Arlandan kentältä lyhyellä varoitusajalla oikein pääsisikään... :D Muiden matkajuttuja oli kuitenkin mukavaa kuunnella ja musta oli mahtavaa tavata neljä nuorta ja rohkeaa, ennakkoluulottomasti yksinään Eurooppaa kiertävää matkailijaa - näissä tytöissä riittäis esimerkkiä monelle muullekin!
Herkkuaamiainen: pahaa murukahvia, ruisleipää ja rahkaa banaanin, kiivin ja mustikkapiltin kanssa! :D

Kuninkaanlinnaan en jaksanut tällä kertaa edes perehtyä ympäri kävelyä lukuunottamatta - ehkäpä sitten ensi kerralla!
En kestä näitä ihania värejä ja kauniita rakennuksia! :D
Kuten etukäteen ehdinkin jo lukemaan, ovat Gamla Stanin kadut toden totta viehättäviä ja kapeita...
...paikoitellen jopa todella kapeita!

Gamla Stanista matka jatkui kohti Södermalmia, jonka puolelle päästyäni kiikuin heti lukemattomia portaita pitkin ylöspäin kohti ravintola Gondolenia, joka tosin oli tuolla hetkellä kiinni. Alla avautuvat näköalat olivat kuitenkin melko mukavat!

Södermalm osoittautui upeaksi paikaksi eikä sitä ole suotta kehuttu! Etenkin Folkungagatan ja sen lähialueet sisällyttivät itseensä hurjasti pieniä, ihania kahviloita ja ravintoloita sekä putiikkeja, joiden kaikkien tutkimiseen olisi kyllä vierähtänyt koko päivä :D Tää on kuitenkin kaupunginosa, johon haluan ehdottomasti päästä tutustumaan myöhemmin vielä uudestaan!
Joskus mullakin on tuollainen kattoikkuna...
Varjostimelliset ikkunalamput näyttävät olevan kovassa suosiossa! :D



Södermalmista takaisin keskustaan palattuani pysähdyin vielä kahvin ja herkullisen, suklaisen mausteisen jäätelöannoksen ääreen kirjoittelemaan postikortteja. Ilma ei tässä vaiheessa ollut enää kovin kesäinen tai lämmin, mutta sehän ei estänyt jätskihammasta kolottamasta! ;)
Matkaevääksi ostettu Festis puhtaasti kultaisten lapsuusmuistojen vuoksi - tätä mehua nimenomaan kaktus-limen-makuisena kun tuli hamstrattua Haaparannalta ihan urakalla pikkumuksuna :D Pettymys olikin suuri, kun mehu maistui lähinnä värjätyltä sokerilitkulta eikä ollenkaan siltä herkulliselta, ihanan vihreältä limsankorvikkeelta, jota sen muistelin olevan. :/
Vieläkö tän postauksen jälkeen uskallatte pyytää mua ottamaan paljon kuvia matkoilta..? :D

6 kommenttia:

  1. Aivan ihana kuvia! Joten todellakin jatkossa näitä lisää!:) Sait kyllä jotenkin Tukholmankin näyttään siltä, että melkein tekis itelläkin mieli sinne jos vaan ennen reissua mitenkään kerkiäis:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin Tukholma on ollut pitkään sellainen... no, se ei oo koskaan ollut minkään reissutoivelistan ykkösenä eikä edes missään kärkipäässä. En tiedä, ehkä se on vain tuntunut olevan aivan liian lähellä tai jotain? :D Nyt olikin sitten lopultakin aika havahtua siihen, että tuollainenkin ihana kaupunki löytyy aivan naapurista ja ettei aina tarvitse lähteä kauas löytääkseen kansainvälistä tunnelmaa ja suurkaupungin sykettä :D Suosittelen siis ehdottomasti antamaan Tukholmallekin mahdollisuuden vaikka sitten sun reissun jälkeen - jos nyt joku Ruotsi sen jälkeen tuntuu enää yhtään miltään... ;)

      Poista
  2. No siis haloo, jos olisit ottanu yhtään vähemmän kuvia niin olisin kyllä pettynyt! :D Ihanan idylliseltä kyllä kaupunki näytti. Siellä kun olis vielä se historia puoli johon olis niin ihana päästä tutustumaan.
    Hyvä esimerkki tuo Hostelli ettei niitä oikeastaan kannate pelätä, koska siellä varmaan tutustuu paremmin myös muihin matkailijoihin. Ne naiset jotka olivat lähteneet yksin matkusteleen ovat kyllä rohkeita tyyppejä, mutta myös hienon itsenäisiä eivätkä tarvitse mitään suojamuuria että uskaltavat toteuttaa unelmia.

    Hieno postaus ja näköjään pirun hieno reissukin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, kuvia olis löytynyt vielä kolme kertaa enemmänkin, mutta yritin parhaani mukaan karsia blogiin julkaistavien kuvien määrää niihin parhaisiin otoksiin :D Kuvien liian vähäinen määrä tai kameran käyttämisen unohtaminen ei oo kyllä koskaan osoittautunut ongelmaksi!
      Jep, tuonne jäi kyllä paljon nähtävää ja koettavaa ja esimerkiksi useat museot ja keskustan ulkopuolella sijaitsevat kohteet kiinnostaisivat kyllä. Onneksi Tukholmaan voi aina palata!

      Ensikokemus hostelleista oli kyllä positiivinen ja tuun takuuvarmasti harrastamaan hostelliyöpymistä vastaisuudessakin! Varsinkin yksinään matkatessa, mutta toki myös muutenkin, on mukavaa tutustua uusiin ihmisiin ja kuulla erilaisia tarinoita ja kokemuksia toisten elämästä ja reissuista :)

      Poista
  3. Tukholma on aika upea ja kaunis kaupunki! Kerran olen käynyt ja varmasti näin vain ihan pikkuisen osan kaikesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se kyllä on! Tukholmassa riittää maisteltavaa ja haisteltavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa eikä ainakaan näihin kahteen päivään saanut mitenkään mahdutettua kaikkea sitä, mitä olisi halunnut nähdä :) Ensi kerralla sitten!

      Poista