torstai 21. elokuuta 2014

Kulturnatten i Mariehamn

Viime viikon perjantaina Maarianhaminan keskusta täyttyi ilosta, tanssista, musiikista ja herkullisista tuoksuista, kun Kulturnatten sekä strEATfood-festival rantautuivat Ahvenanmaan pääkaupungin kaduille ja puistoihin. Paikallista Taiteiden yötä sekä mm. Helsingin ja Tukholman katuruokafestareja mukaileva tapahtuma houkutteli yhdessä lämpimän elokuisen illan kanssa paikalle laumoittain ihmisiä ja tunnelma oli korkealla väkijoukon rentoutuessa ja nautiskellessa kesän mahdollisesti viimeisistä illoista. Helsingin Taiteiden yö on jäänyt aina omalta osaltani harmittavasti väliin muiden menojen vuoksi ja tästä syystä mun olikin ehdottomasti lähdettävä tutkailemaan, millaiselta paikallinen kulttuuri-ilta oikein näyttäisikään. Monipuolista ohjelmaa illaksi oli ainakin luvassa, sillä keskustan alueelta luvattiin löytyvän illan aikana niin tanssiesityksiä, taidenäyttelyitä, konsertteja, paneelikeskusteluja, sirkusta kuin erilaisia workshopejakin - jokaiselle jotain!

Kaikenlaiset katuruokafestarit ovat aina kiehtoneet mua hirveästi ja tälläkin kertaa erilaiset maistiaiset ja paikalliset herkut taisivat toimia pääsyynä tapahtumaan osallistumiselle - myönnetään, myönnetään! :D StrEATfood festival järjestettiin tänä vuonna Maarianhaminassa ensimmäistä kertaa ja sen pääasiallisena tarkoituksena oli tarjota ihmisille erilaisia, paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokia ja pikkuherkkuja sekä tuoda näin ollen esille myös Ahvenanmaan mahtavan rikas lähiruokakulttuuri. Täältä tuota lähiruokaa tosiaan löytyy yllättävänkin paljon (ainakin saariston kokoon ja asukaslukuun nähden!), sillä vihannesten, marjojen ja hedelmien lisäksi Ahvenanmaalla tuotetaan itse myös olutta, meijeri- ja leipomotuotteita sekä liha- ja kalavalmisteita. Melkoinen lista ainakin mun mielestäni :) 

Ledholmare-burgerit ovat jonkinlainen "must taste"-juttu Ahvenanmaalla ja mua jäi harmittamaan, etten ehtinyt maistaa kyseisiä herkkuja ollenkaan raaka-aineiden loputtua kesken jo ennen iltayhdeksää... Kysyntää siis riitti! :D


Paikallisen meijerin (ÅCA) ja leipomon (Ålandsbagari) sekä catering-firman yhteistyönä syntyneitä smörgÅCAreita, jotka mukailivat tanskalaisten smörrebröd-ruokaperinnettä paikallisella vivahteella. Tarjolla oli mm. ahvenanmaalaista mustaaleipää juustopannacotalla sekä lohella - ei kuulosta ollenkaan huonolta! ;) 

Päädyin maistamaan pulled pork-wrapia, joka ei kokonaisuudessaan olisi voinut olla lähempänä tuotettua: possunliha tuli muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta pikkutilalta, vihannekset olivat niinikään ahvenanmaalaisen sadon hedelmiä, maitotuotteet toimitettiin suoraan ÅCAn meijeriltä ja wrap-leipänä toiminut tunnbrödkin oli Ålandsbagarin toiminnan tulosta. Kun hintakin kaiken kukkuraksi osoittautui täysin kohtuulliseksi, oli tällaista herkkuelämystä pakko päästä kokeilemaan! 
Pitkän jonottelun jälkeen (muutama muukin oli sattumalta huomannut kyseisen kojun tarjonnan... :D) sain lopulta kääryleen käsiini ja ennakko-odotusten mukaisesti se osoittautuikin erinomaiseksi! Tulinpahan samalla maistaneeksi trendiruoaksikin muodostunutta pulled porkia ekan kerran elämässäni.. ;)
Kävin kokeilemassa myös kansalaisopiston folkjam-tuntia, joka osoittautui kevyen rennoksi ja helpohkoja askelkuvioita sisältäväksi liikunnaksi suomalaisen kansanmusiikin tahtiin.

Tanskalainen Camping Delight-sirkus tarjosi yleisölle humoristisen ja hieman tavanomaisuudesta poikkeavan sirkusesityksen.

Emmaus-kirppiksen läheisyydessä olevasta puistosta löytyi myös taidenäyttely, joka koostui erilaisista, käytetyistä sateenvarjoista kasaan kyhätyistä taideteoksista. Melko huikean näköisiä, etten sanoisi!

Tarjolla oli toki myös musiikkia laidasta laitaan - tässä sympaattinen jazzbändi!
Havahduin muutamaa päivää aiemmin tajuamaan, etten ollut syönyt koko kesän aikana Ålandspannkakaa kuin yhden ainoan kerran! Tämä epäkohtahan piti sitten korjata välittömästi :D
Oma iltani päättyi afrikkalaisen letkeään menoon Obi Phrase and the Cross Cultures Bandin säestyksellä.
Koska mulla oli seuraavana päivänä tiedossa aamuvuoroon suuntaaminen, jäi ilta omalta osaltani hieman lyhyehköksi ja käänsinkin nenäni kohti kotia jo yhdentoista jälkeen. Kulturnatten oli kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapahtuma ja suhteellisen pienestä koostaan huolimatta kokonaisuudesta oli saatu koottua todella laaja ja monipuolinen! Seuraavaksi tähtäimessä onkin sitten Helsingin Taiteiden yö - jospa sinnekin ehtisi edes jonain vuonna käymään... :D Nautiskelkaahan munkin puolestani tänään pääkaupungin upeasta kulttuuritarjonnasta!

Onko siellä muita vastaavanlaisten tapahtumien faneja? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti