lauantai 25. toukokuuta 2013

Norge


Koska nyt sattumoisin ollaan Norjassa, upeiden maisemien ja kauniin luonnon tyyssijassa, tuntuu miniloman esitteleminen kuvien välityksellä yllättäen aika luonnolliselta lähestymistavalta. :D Tämä reissu onkin ollut itselleni jo kolmas reilun vuoden sisään ja vaikka paikat ja maisemat alkavatkin tässä vaiheessa tuntua kovin tutuilta ja "tavallisilta", jaksavat Jäämeri, sen takana siintävä lumihuippuinen vastaranta, karu ylänkö sekä jyrkät rinteet silti nostaa hymyn huulille ja saada katseen pysähtymään kaukaisuuteen hetkeksi jos toiseksikin. Tämähän on tosin vielä pientä verrattuna niihin oikeisiin vuonoihin esimerkiksi Etelä-Norjassa - siellä olisi mahtavaa käydä joskus! :) 

Maisemia olohuoneen ikkunasta. Reilun vuoden Norjassa viettäneeksi ihmiseksi äiti on ehtinyt vaihtaa asuntoa jo useamman kerran, sillä joka kerralla täällä käydessäni on majoituspaikka ollut eri. Tämänhetkinen on kyllä ehdoton suosikkini niin sijainnin (aivan keskustan vieressä), maisemien kuin ulkonäkönsäkin puolesta. Sisäpuolelta siis - ulkoapäin norjalaiset talot kun tuppaavat olemaan melko hoitamattoman ja jopa rähjäisen näköisiä! Syyksi on tosin taidettu ainakin näillä perukoilla laittaa meren läheisyys, sillä suola kuulemma rapistuttaa esimerkiksi uudet maalit ulkoseinistä ennätysvauhtia. :D
Matkaseuralaisemme Kia!

Maanantain lounas. Oli varmasti hyvää - harmi vain, etten flunssaltani maistanut oikeastaan yhtään mitään :D

Viikon missiona oli metsästää äidille uusi auto, sillä tämänhetkisen auton ajolupa loppuu piakkoin ja kyseisen koslan vaihtaminen Norjan rekisteriin tulisi suhteessa uuden hankintaan äärettömän kalliiksi. Muutaman päivän ajan meillä olikin jatkuvasti jokin auto koeajossa - voisi siis sanoa, että paitsi matkalla tänne, myös perillä on tullut istuskeltua ja ajeltua autoilla aika ahkerasti! :D Varsinkin tiistaina, kun olo oli todella kipeä ja flunssainen ja takana oli valvottu yö, olisi mieli tehnyt jäädä nukkumaan peiton alle pimeään koko päiväksi. Jostain sain silti revittyä voimaa autokauppoihin lähtemiseen! :D Palvelukulttuuri eroaa täällä Suomen vastaavasta kieltämättä ainakin siinä, että ulkomaalaisena naisena autokauppaan meneminen on yhtä tyhjän kanssa. Siis kirjaimellisesti, sillä kukaan ei eleelläkään osoittanut edes huomaavansa saapumistamme! Eräs autoliiike erottui kuitenkin edukseen jo sillä pienellä, mutta tuikitärkeällä kysymyksellä "Miten voin auttaa?" eikä tarvitse varmaan erikseen mainita, ettemme harkinneetkaan muita liikkeitä enää sen jälkeen. ;) Palvelualojen ammatit ovat ilmeisesti muutenkin koko maassa melko lailla aliarvostettuja ja muistan lukeneeni PAMin lehdestä jossain vaiheessa kevättä, että esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalle hommataan mieluusti ruotsalaisia töihin - norjalaiset kun pitävät työtehtäviä liian huonoina itselleen. Ei pidä kuitenkaan yleistää!   


Keskiviikkona olo oli ehtinyt parantua jo sen verran, että kykenin lähtemään pienelle valokuvausreissulle sekä raahautumaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle hylätylle terassille ottamaan aurinkoa. Kyllä, aurinkoa! Lämpötilat ovat huidelleet päälle kahdessakymmenessä ja vaikka en meinannut aluksi sitä uskoa, jouduin kaivamaan hellevaatteet matkalaukusta esiin uudemman kerran. Kerrankin satun oikeaan paikkaan oikeaan aikaan! ;)
Uskon muuten vakaasti, että tämä kyseinen parituntinen karkotti koko taudin tiehensä, sillä heti takaisin päästyäni olo alkoi paranemaan kohisten ja illalla flunssasta ei tuntunut olevan enää tietoakaan. Äänen käheyttä ja yskää ei siis lasketa!
Koska olo oli tosiaan parempi illasta, päätimme lähteä äidin työvuoron jälkeen testailemaan ajossa ollutta Skodaa oikein urakalla - siispä suunnaksi eväsretki 70km päässä sijaitsevaan Varn kaupunkiin! Tämäkin on muuten siis kaupunki, vaikka asukkaita on Wikipedian mukaan ainoastaan reilu 2000... :D Vardøn kaupunki sijaitsee siis pienellä Vardøyan saarella, jonne päästäkseen joutuu ajamaan lähes 3km mittaisen ja 88m merenpinnan alle menevän tunnelin läpi. Ei kivaa! Paikka ei ole oikeastaan muuten mitenkään erikoinen: omasta mielestäni lähinnä aika rähjäinen huonokuntoisten teiden ja rakennusten vuoksi. Saarella sijaitsee kuitenkin Globus-tutka-asema, jota käytetään ilmeisesti avaruusromun seurantaan. Mene ja tiedä... :D 
Muutaman vuoden takainen kuva samaisesta tunnelista, mutta eipä tuo tuosta ole mihinkään muuttunut ;)

Vastakohtaisuudet kunniaan!

Uusi kisukaverini :)
"Minun haavani, minun arpeni, minun vuoteni." 
Kaupungin eduksi täytyy kuitenkin sanoa upeat, moninaiset graffitit ja muut kadunvartta piristävät koristelut!
Illalla takaisin päästessämme kuu oli lähes täysi ja taivas sateenkaaren värinen. :)
Torstaina ohjelmassa oli jo rutiiniksi muodostuneen autokauppareissun lisäksi auringonottoa! Taisi olla kohtalon oikku, etten lähtenytkään äkkilähdöllä Espanjaan vaan tulin tänne, sillä Suomessa ja myös täällä pohjoisessa on tällä viikolla ollut lämpimämpää kuin esimerkiksi Pariisissa tai juuri mainitsemassani Espanjassa ;) Hah! Tämänkertainen auringonottopaikka oli Ekkerøyn saari (alkaa muuten kyllästyttää kopioida jatkuvasti näitä ø-kirjaimia jokaiseen paikannimeen! :D), alueen vanhimpia kalastajakyliä ja lintubongaajien paratiisi, ainakin käsitykseni mukaan.  

Täällä kuuluu YleX!
Autokaupan pahaa automaattikahvia, jota on tullutkin sitten litkittyä tällä viikolla ihan riittämiin...
...mutta se palkittiin, sillä äiti sai tänään solmittua autokaupat ja on nyt uuden auton onnellinen omistaja! (kyllä, se on Opel)
Tämän kunniaksi ajeltiin Varanginvuonon pohjukkaan syömään. Bloggaajamaisesti otin tietenkin kuvan ruoasta ennen kuin koskin siihen, mutta eihän mulla kyllä ole pienintäkään hajua siitä, mitä tuli pisteltyä suuhun :D Siinä oli poroa ja se oli hyvää!
Tiramisun sentään tunnistan vielä! ;)


Tänään onkin sitten jo aika ottaa suunta kohti etelää ja ajaa samalla äidin vanha auto takaisin koti-Suomeen. :) Edessä on siis pitkä, päivän kestävä ajomatka - onneksi olin varautunut ja tankkasinkin lähtiessäni mukaan levykaupalla musiikkia! Kotelosta löytyy kymmeniä ja kymmeniä poltettuja levyjä, mutta innostuin kotikotona nappaamaan mukaan vielä lisää vanhoja teiniaikojeni suosikkeja. Tällä matkalla stereoissa pauhaakin Sofia Zida, Ana Johnsson, Lindsay Lohan ja Tiktak! Gimmelin levyjä en sentään ottanut mukaani... :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti