torstai 20. helmikuuta 2014

Travel - the best way to be lost and found all at the same time.

Maanantai-iltana tämä tyttö liitelee punavalkoisten siipien päällä kohti Keski-Eurooppaa ja laskeutuu illan koittaessa Ruzynen lentokentälle Prahaan. On vaikeaa sisäistää sitä, että minireissuun on aikaa enää muutama hassu vuorokausi - tuota päivää kun on odotettu siitä asti, kun eräänä lokakuisena iltana menin varaamaan Norwegianin tarjouksen innoittamana lennot täysin ex tempore ilman minkäänlaista käsitystä siitä, millainen kaupunki Praha oikeastaan onkaan. Käytännössä ainoa olemassaoleva faktatieto taisi olla se, että kyseessä on Tšekin pääkaupunki... :D

Vietän Prahassa yhteensä kolme kokonaista päivää - oon perillä kaupungissa maanantai-iltana ja paluulentoni Suomeen lähtee perjantaina puolenpäivän kieppeillä. Näillä näkymin tarkoituksena olisi suunnata Helsinkiin jo sunnuntaina, jotta ehdin näin näpsäkästi treffaamaan samalla reissulla myös Hennaa ja oon maanantaina jo askeleen lähempänä lentokenttää. :)

Kuva.
Koska oon tosiaan reissun päällä all by myself, on mulla ollut melko vapaat kädet oikeastaan koko matkan suunnittelemisen suhteen - voin vapaasti päättää, käytänkö rahani hotellimajoittumiseen, shoppailuun vai hyvin syömiseen eikä mun oo tarvinnut kysellä keneltäkään muulta mielipiteitä siitä, miltä mikäkin nähtävyys tai ravintola kuulostaisi. Ajatus siitä, miten voin kuljeskella itselleni vieraassa kaupungissa ja tutkailla ympäristöä kaikessa rauhassa, kiertää vaikka kaupungin jokaisen nähtävyyden niin halutessani, pysähtyä juuri siihen kivannäköiseen kahvilaan, mihin haluan... no, se ajatus houkuttaa ja paljon! Ylipäänsä yksin matkustamisen vapaus kiehtoo mua tällä hetkellä hirveästi ja tällainen muutaman päivän pikainen pyrähdyshän menee jo ihan vaikka oman ajan ottamisesta. :) Sosiaalisena ihmisenä en kuitenkaan aio erakoitua suurkaupungin sykkeen keskelle kokonaan, vaan majoittumisen oon tosiaan saanut hoidettua couchsurfing-sivuston kautta. Täytyy tietenkin koputtaa tässä vaiheessa puuta, mutta mua hostaava tsekkiläistyttö kuulostaa älyttömän mukavalta ja on luvannut paitsi majoittaa mut, myös tulla mua lentokentälle vastaan ja näyttää mulle lempipaikkojansa kaupungissa jonain päivänä. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, varsinkin kun vastapalvelukseksi kelpaa kuulemma ainoastaan pussillinen ruisleipää, muutama karjalanpiirakka sekä Fazerin vadelmasuklaa! :D
Koska hostini päivät kuluvat kuitenkin pääasiassa opparin kirjoittamiseen, oon ollut couchsurfingin kautta yhteydessä myös muutamaan muuhun paikalliseen, joiden kanssa alustavissa suunnitelmissa olisi esimerkiksi kahvilla käymistä ja kaupunkikierrosta kävellen. Mikäs sen parempi yhdistelmä kuin uusiin ihmisiin ja uuteen kaupunkiin tutustuminen yhtä aikaa? ;)

Pääsyy yksin matkustamisellehan oli lentojen varaamishetkellä se, että halusin lopultakin toteuttaa päässä kauan muhineet reissusuunnitelmani sen sijaan, että olisin jäänyt lukuisien aikaisempien kertojen lailla odottelemaan, että joku kaveri heittäytyisi suunnitelmiin mukaan ilman sen kummempaa pohtimista. Olin kyllästynyt siihen, että omat reissuni alkoivat jäädä väliin puhtaasti siitä syystä, että tarjoushintaiset lennot ehtivät mennä sivu suun sillä välin kun kaverini vielä miettivät, pohtivat ja pähkäilivät matkaan lähtemistä päiväkausien ajan. Ymmärrän kyllä, ettei jokaisen ole mahdollista lähteä ulkomaille ihan milloin tahansa ja että kaikki eivät välttämättä ole valmiita myöskään järjestelemään muita menojaan ja velvollisuuksiaan reissun takia. Kun oma asenteeni on kuitenkin luokkaa "varaan lennot nyt, järjestän muut aikataulut myöhemmin", tulee näiden näkemysten kanssa pieniä yhteentörmäyksiä ja turhaantumisia puolin ja toisin eikä ajatus yksin matkustamisesta tunnu enää ollenkaan niin kurjalta ajatukselta. :D Tokihan tää mun reissuni on vielä todella pieni ja lyhyt, mutta mulle se on elämäni ensimmäinen yksin toteutettu ulkomaanmatka ja jo siinä mielessä melko lailla merkittävä. Uskallusta, rohkeutta ja itsenäisyyttä on opeteltu useamman vuoden ajan ja lopultakin on aika lähteä varovaisesti kokeilemaan omia siipiä!
1. Näköala kaupunkiin Petrinin kukkulalta, jonne pääsee vaihtoehtoisesti joko kävellen, raitiovaunulla tai köysiratajunalla. Kukkulan päällä sijaitsee näköalatorni, joka on pienoismalli Pariisin Eiffel-tornista.
2. Malá Stranan upean värikkäitä, barokkityylisiä rakennuksia. Historiallinen kaupunginosa on erään lähteen mukaan yksi maailman kymmenestä värikkäimmästä paikasta enkä tuota kuvaa katsellessa kyseenalaista tätä kyllä yhtään :D
3. Letnan puisto Vltava-joen rannalla.
Kuvat.
Mulla ei tosiaan oo vielä sen tarkempaa suunnitelmaa viikon kulusta, sillä matkan tarkoituksena olisi ennen kaikkea fiilistellä ja nauttia Prahan maisemista, mauista ja väreistä päiväkohtaisen fiiliksen mukaan. Ihan sokkona ja mistään mitään tietämättömänä en oo kuitenkaan reissuun lähdössä, vaan netin ahkera selailu sekä Namania-blogin ihana Eveliina ovat toimineet melkoisena apuna kaupungin must see-kohteiden selvittämisessä. Kaupunginosista ainakin upean historiallinen Malá Strana, juutalaiskorttelina tunnettu Josefhov, rauhallisen vehreä Vinohrady, upea Vanhakaupunki sekä Hradčany, Prahan linnan alue, kiinnostaisivat kovasti. Haluaisin myös ehtiä kiipeämään ihastelemaan kaupunkia Petrinin kukkulalta käsin sekä fiilistelemään joen rannalla sijaitsevaa Letnan puistoa. Taide, historia tai arkkitehtuuri ei kiinnosta mua lähtökohtaisesti pintapuolista ihastelua kummemmin, mutta kommunismimuseo on muutaman suosittelun jälkeen alkanut kiehtomaan niissä määrin, että haluaisin ehtiä poiketa käymään myös siellä. Kai sitä pitää Prahassa käydessään kiertää edes se yksi museo, eikös? ;) Nähtävyyksiä ja erinäisiä paikkoja enemmän haluan kuitenkin tunnustella itse kaupunkia: maistaa tsekkiläistä olutta, syödä paikallista ruokaa, kävellä, ihmetellä, jutella paikallisten kanssa ja ehkä jopa oppia muutaman sanan tsekkiä! Tekeminen ei tältä reissulta siis ainakaan tunnu loppuvan... :D

Tän päivän koululounas eli hampurilaisateria, 2,60e! Tää ois varmaan ollu lapsuudessa se unelmien kouluruoka... :D // Tenttikirjaa... // Ready to go! // Siskon ja äidin lähettämä ihana postikortti sekä kirpparilta löytynyt suloinen purkki. :)
Tällaista olisi siis tiedossa ensi viikolla! En malttais millään odottaa maanantaina koittavaa lähtöä ja vaikka mun lähtötiedot Prahasta olivat hyvin lähellä nollaa, oon nyt muutamaa matkaopasta tutkittuani innostunut tutustumaan kaupunkiin ja haluaisin jo päästä sinne justnytheti :D Tää viikko onkin kulunut melko lailla tulevaa minilomaa fiilistellessä, vaikka on tässä haaveilun välissä ehditty lukea ahkerasti myös tänä aamuna olleeseen markkinointia ja jakelukanavia käsitelleeseen tenttiinkin! Oon oikeastaan nauttinut tenttiin lukemisesta täysin sydämin, sillä musta tuntuu, etten oo koko kevään aikana saanut oikein arkirytmistä kiinni ja kaikki kouluhommat ovat tuntuneet jäävän venymään aivan liian helposti. En tiedä, onko mulla liian vähän koulua vai mistä on ollut kyse, mutta tuohon tenttiin pänttäämiseen oon paneutunut kyllä aivan täysillä ja kunnollinen opiskelu on tuntunut kyllä mahtavalta taas pienen tauon jälkeen :D Onneksi kokeesta jäi myös aika lailla hyvät fiilikset, joten ehkä kymmenien sivujen mittaiset muistiinpanot ja useat nenä kiinni kirjassa vietetyt tunnit eivät menneet aivan hukkaan! 

Kirjaston ja koulun hiljaisten nurkkien lisäksi oon käynyt myös verryttelemässä puutunutta peppua salilla - tällä viikolla tosin poikkeuksellisesti kämppikseni kanssa, joka innostui testailemaan mm. bodybalancea ja syke-tuntia ystävänpäivänä saadun kaveripassin innostamana. On ollut hurjan mukavaa vaihtelua käydä pitkästä aikaa salilla kaverin kanssa, yleensä kun jumppailut ja pumppailut on tullut tehtyä aivan yksinään. :D

Hiihtoloma on enää yhden työvuoron päässä, joten tämän kilometrihöpötyksen jälkeen taitaakin olla loistava aika painua nukkumaan ja keräillä voimia viimeiseen rutistukseen! Kertoilkaahan tekin viikon kuulumisistanne kommenttiboksin puolella :)

16 kommenttia:

  1. Uskon, että viikostasi Prahassa tulee hieno kokemus :) Itse asiassa sä tiedät Prahasta jo kaikki olennaiset asiat ;) Tosi kiva, että paikallista seuraa on luvassa, heidän kanssa varmasti kaupunki avautuu eri tavalla :)
    Loppujen lopuksi ne pointit siellä on a) kauneus b) ruoka c) tunnelma.
    NAUTI! :)

    Itse vähän fiilistelen Tshekin muita kaupunkeja, joissa kaikissa en ole vielä ehtinyt käymään. Siellä on paljon söpöjä kaupunkjea, jotka on kuin suoraan sadusta. Lisäksi odottelen tulevaa Puolan reissua ja Dresdeniä - listalla myös Slovenia ja Ljubljana :)

    Matkailu on ihan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan nauttia! ;)
      Voi, uskon kyllä, että muistakin kaupungeista löytyisi paljon ihasteltavaa ja koettavaa. Jos ja kun päädyt reissailemaan muuallakin Tsekissä, haluan ehdottomasti kuulla kokemuksia ja nähdä valokuvia reissun päältä! :) Myös nuo muut matkakohteet kuulostavat älyttömän ihanilta, huh!

      Poista
    2. Haaveenani on sellainen Itävalta-Slovenia-reissu. Olen käynyt kummassakin maassa hvin pikaisesti ja täytyy sanoa, että ne olivat kauneimpia paikkoja joissa olen käynyt. Tahtoo takaisin :)
      Hyvää matkaa sinne Prahan kevääseen! :) Perässä tullaan!

      Poista
    3. Munkin kokemukset Itävallasta rajoittuvat muutamaan päivään Wienissä, mutta lisää pitäisi päästä joskus näkemään!
      Kiitos paljon ja tervetuloa perässä!

      Poista
  2. Voi jestas miten ihanalta tuo reissu kuulostaa kaikinpuolin! Itse oon kans lähdössä Prahaan kesällä ensimmäistä kertaa, ja ootankin mielenkiinnolla sun reissukuulumisia! :) Yksin matkustaminen kuulostaa aika unelmalta, ja tällaisen minunkaltaisen epäsosiaalisen tyypin pitäisi ehdottomasti kokeilla sitä :P Rohkea veto Laura, sait kyllä mut harkitsemaan jotain kivaa ypöyksin tehtyä reissua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, mukavaa kuulla, että sieltä löytyy toinenkin Prahan-matkailija! Lupaan vinkkailla sulle reissun jälkeen hyviksi kokemistani paikoista - ja tehdä luultavasti toisen listan sellaisista, joihin en itse ehtinyt mutta jotka saat sitten käydä mun puolesta tsekkaamassa ;)
      Meinasin jo kirjoittaa, että suosittelen lämpimästi yksin reissaamista, kunnes hoksasin ettei mulla ookaan siitä vielä mitään kokemusta.. :D Uskon kuitenkin viihtyväni reissun päällä myös yksinään virkistävänä vaihteluna kahdestaan/porukassa matkustamiselle ja suosittelen nyt kuitenkin tosiaan harkitsemaan jotain lyhyttä minilomaa ihan siinä omassa, parhaassa seurassa! Huono puoli tosin on se, että jos lyhyet, yksinään toteutetut reissut alkavat tuntua mukavilta, tietää se kynnyksen madaltumista matkojen varaamisen suhteen ja tilin huomattavasti nopeampaa tyhjenemistä... :D

      Poista
  3. ooh oon niin kade, haluan kans prahaan!!! super hyvää reissua sulle ja ota paljon kuvia ;) ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Otan takuulla paljon kuvia, ei pienintäkään epäilystä tästä ;)

      Poista
  4. Oii kuulostaa niin ihanalta! Ja voin myös niiiin samastua tuohon tunteeseen, kun kavereita on yhtäkkiä vaikea saada varaamaan lippuja :D Yksin matkustaminen on välillä aivan ihanaa!:d

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, miksi jäädä odottelemaan iäisyyksiä kavereita mukaan kun voi aivan yhtä hyvin lähteä reissun päälle yksinkin! :D Jostakin syystä tästä mun itsekseen lähtemisestä on vaan kyselty ihan hirveästi - ei kai parikymppisen tytön yksin matkustaminen oo enää nykymaailmassa mitenkään kovin kummallinen juttu..?

      Poista
  5. Itselläni on matkasuunnitelmia, tai matka buukattuna! Millään ei malttais enää oottaa, onneksi ei enää pitkä aika! :) Olen koittanut pitää blogissa linjan, jossa se treenin ja ruuan ulkopuolinen elämä jäisi pois ja taisin Riikallekin yksi päivä lipsauttaa, etten tuo matkaa esille blogissa. Ja meinasin tämänkin skipata täysin, päivän jaksoin pidätellä kommentointia. :D Heh, saapa nähdä siis, eiköhän sekin reissu pääty blogiin jossain määrin, vaikka sitten sen herkkumättämisen seurauksena. :D Mutta täpitäpitäpi lasken jo päiviä reissuun ja listat on tehtynä valmisteluja varten! Mutta ihanaa matkaa sulle, pistähän blogiin kuvia! :) -Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii, reissusuunnitelmat ovat aina ihania! Saanko udella näin kommenttiboksin kautta, minne oot matkaamassa..? ;)
      Kiitos paljon, kuvia tulee takuulla näkymään reissun jälkeen kyllästymiseen saakka! :D

      Poista
  6. Onko toi peltipurkki Centrumista? :D Mä nimittäin hipelöin sitä siellä ja meinasin ostaa, mutta en sitten keksiny sille mitään käyttöä, niin jätin sen sinne. x))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo, sieltähän se! :D Mullekaan ei oo vielä oikein selvinnyt, mihin tarkoitukseen tuon purnukan nyt oikein pukkaisin, mutta se oli niin ihana etten vaan voinut jättää ostamatta... :D

      Poista
    2. No, eipä se suuri sijoitus ollu ja aina sitä jotain pikkutilpehööriä löytyy, mitä sinne purkittaa. ;) Ja I feel you tuossa, että ihmiset ihmettelee yksinmatkustamista! Nojoo tuo oli mun elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka muutenkin, että ihan ehkä ymmärrän sen, että isä olis halunnu mulle sinne jotain seuraa, mutta kun kaikki oli vaan silleen, että mitä sä teet siellä yksin. :D No, vaikka mitä! Mä ainakin nautin siitä yksin reissaamisesta ihan tolkuttomasti!

      Poista
    3. Onneksi tosiaan kaikkea pikkukrääsää tuntuu kertyvän ihan turhankin paljon, joten eiköhän tuolle käyttöä löydy!
      Joo, tuo on kyllä hieman hassu ajattelutapa - miten niin sitä tekemistä ei muka keksisi yksinään siinä missä muidenkin kanssa? Onhan se toki hieman erilaista, mutta mahdollisesti erittäin positiivisella tavalla sellaista :) Ootan kyllä huomista lähtöä jo innolla!

      Poista