tiistai 16. joulukuuta 2014

Let's start the journey - kevät Hong Kongissa!

Postaus mun tulevasta vaihto-opiskelukeväästäni on odotellut tulevansa kirjoitetuksi siitä lähtien, kun aukaisin eräänä marraskuisena perjantaiaamuna koulun sähköpostin ja näin sinne lävähtäneen hongkongilaisen yliopiston hyväksymiskirjeen. Taisin tuolloin päivittää blogia nopean pikahehkutuksen muodossa, mutta tarkemmat kertomukset Hong Kongista sekä vaihto-opiskelusta ylipäänsä ovat jääneet kokonaan - pahoitteluni tästä!

Hakuprosessi juontaa tosiaan juurensa kauas tammikuuhun 2014, kun näpyttelin ensimmäisen, siinä vaiheessa vasta omalle koululleni päätyneen hakemuksen vaihtoon lähtemisestä. Tää koko vaihtohomma on tosiaan ollut yks mun suurimmista haaveista about koko elämän ajan ja oon vuosikausien ajan tiennyt haluavani kokea tän lähestulkoon kaikkien niin suuresti hehkuttaman elämänvaiheen. Onneksi havahduin vuosi sitten siihen pikkuseikkaan, että mun amk-opiskelijaurani alkaa lähestymään loppuaan ja mikäli vaihtoon halusi vielä tän koulutusohjelman puitteissa ennättää, alkoivat viimeiset hetket olla pikkuhiljaa käsillä! ;)
Kuva.
Alusta alkaen mulle oli jostain syystä hyvin selvää, että tulisin hakemaan nimenomaan Hong Kongiin. En oikeastaan oo itsekään osannut vastata mitään kovin yksiselitteistä kysymykseen siitä, miksi näin on - toisaalta mahdollisuus muutosta Euroopan rajojen ulkopuolelle tuntui kiinnostavalta, toisaalta taas Aasia on aina kiinnostanut mua maanosana. Lisäksi oon kuullut tulevasta yliopistostani, The Hong Kong Polytechnic Universitysta, todella paljon positiivista palautetta ja etenkin matkailun osalta koulu on kaikesta päätellen todella korkeatasoinen ja kansainvälisesti arvostettu. Kaiken lisäksi seurasin edellisenä vuonna erään lempibloggaajani, Veeran, vaihtoajan seikkailuja Hong Kongin sykkeessä eikä innostus kyseiseen kaupunkiin ainakaan laantunut niitä juttuja lueskellessa... ;)
Kuva.
Vaikka olinkin hakenut vaihtoon vasta kevääksi 2015, vaadittiin myös multa sekä muilta kevätkaudeksi lähteviltä kaikkien paperiasioiden kuntoon hoitamista jo maaliskuun aikana. Tuolloin taistelinkin itseni melkoisen paperisuman läpi - täyttelin learning agreementeja ja alustavia kurssisuunnitelmia sekä usean sivun mittaisia kiinankielisiä viisumihakemuksia, etsin käsiini opinto-otteita ja opiskelusuunnitelmia sekä keräsin kasaan pankista pyytämäni todistukset siitä, että mulla todella on varaa lähteä vaihtoon. Kaikista PolyU:n vaatimista dokumenteista tää viimeisin oli mulle ehkä tietyllä tapaa yllättävin - koululle piti tosiaan lähettää pankista haettu virallinen todistus siitä, että mun tililtä löytyy riittävästi katetta. En nyt muista enää tarkalleen vaadittua summaa, mutta euroissa taidettiin huidella muistaakseni jossain parintonnin hujakoilla :) Myös vajaan 50e arvoinen opiskelijaviisumi täytyi maksaa jo tässä vaiheessa siitäkin huolimatta, ettei minkäänlaista varmuutta sisäänpääsystä ollut edes olemassa.
Paperihommat kasaan saatuani edessä olikin sitten lähinnä odottelua - ja sitä sitten todella riittikin! Onneksi kevään reissuilut sekä kesän työkuviot pitivät ajatukset kiireisinä ja vaikka mielessäni olinkin varautunut ulkomailla vietettyyn kevääseen, en uskaltanut luottaa sisään pääsemiseeni kovinkaan varmasti eikä mulla todellisuudessa ollut hajuakaan siitä, miten suurella todennäköisyydellä tulisin valituksi.

Syksyn tullen ja takaisin Jyväskylään palatessani sähköpostiin kilahti linkki online-hakemukseen, joka täytettiin tosiaan netissä. Tässä vaiheessa koko juttu alkoi tuntua jo paljon konkreettisemmalta ja vaikka puhuinkin Hong Kongista jatkuvasti jos-muotoa käyttäen, tuntui esimerkiksi koulumme kansainvälinen koordinaatti ajattelevan, että mut oli jo lähestulkoon hyväksytty :D Hakemusvaiheessa täydentelin tosiaan vielä kevään kurssisuunnitelmiani ja päivitin tarpeen vaatiessa keväällä kasaamiani papereita vastaamaan paremmin senhetkistä tilannetta.
Lokakuun pyörähtäessä käyntiin ja lähestyessä loppuaan alkoi musta jo tuntua siltä, kuin olisin elänyt tulisilla hiilillä - multa kyseltiin lähes päivittäin, joko tiesin tulevan kevään kuvioista ja joka kerta jouduin tyytymään pään pudisteluun. Mielessä alkoi itää myös plan B, sillä vaikka olinkin kaikin puolin varautunut myös kielteiseen päätäkseen, oli kai ajatus keväästä ulkomailla onnistunut silti kaivautumaan pääkopan uumeniin ja tylsän tavallisesti koulun jatkaminen Jyväskylässä tuntui lähinnä kuolettavan tylsältä vaihtoehdolta :D Pyörittelin mahdollisia ulkomaansuunnitelmia päässäni itse asiassa juuri tuona samaisenakin aamuna, jolloin hyväksymiskirje oli kolahtanut sähköpostiin. Onneksi varasuunnitelmaa ei kuitenkaan tarvinnut tällä kertaa alkaa pohtimaan sen kummemmin! ;)
Kuva.
Jos olin alkuvuodesta hukkumassa vaadittaviin lomakkeisiin ja tarvittaviin liitteisiin, oli varsinainen paperisota ja asioiden järjestelysuma kuitenkin edessä vasta tässä vaiheessa. Heti virallisen hyväksymisen jälkeen edessä oli luonnollisestikin valtava kasa tekemistä odottavia juttuja: nykyisen asunnon irtisanominen, lentolippujen ostaminen, matkavakuutusten ja rokotusten ajan tasalle hoitaminen, lopullisten kurssivalintojen tekeminen, asumisen järjestely Hong Kongissa... Listaa voisi jatkaa ikuisuuksia :D Koulukiireet, viikonloppujen reissut sekä joulun uhkaava lähestyminen takasivat myöskin sen, etten joutunut hirveästi huolehtimaan ylimääräisestä ajasta ja välillä mua jännittikin, olinko varmasti muistanut tehdä kaiken oikein ja huolella. No, tähän mennessä ainakaan ei mistään ole kuulunut tietoa siitä, että olisin myöskään onnistunut mokaamaan mitään kovin pahasti, joten ehkäpä tässä nyt on vielä toivoa... ;)

Mikäs tilanne onkaan siis tällä hetkellä? Löysin kohtuullisen hintaiset ja vaihtoajoiltaan inhimilliset lennot melko helposti ja jätän kotimaan kamaran taakseni tammikuun 7. päivänä. Parin tunnin mittaisen, Amsterdamissa tapahtuvan vaihdon jälkeen lennän Cathay Pacificilla (jonka aterioilla tarjotaan Siveltimellä-blogin Sannan kokemusten mukaan jälkkäriksi jäätelöä! :D) suoraan Hong Kongiin seuraavaksi aamuksi. Matka-aikaa kertyy yhteensä reilut 16 tuntia, mutta alle neljänsadan euron lentolipulle ja inhimillisille matkustusajoille tää on mun mielestä täysin ok. Tokihan Finnairilla olis päässyt lentämään suurkaupungin sykkeeseen myös suoraan reilussa yhdeksässä tunnissa, mutta hintakin olisi tällöin noussut lähes nelinkertaiseksi - kiitos, mutta ei kiitos :D Perillä oon siis varhain 8. päivän aamuna, jolloin mulla on vuorokausi aikaa asettua aloilleen ennen seuraavana päivänä alkavia tervetulo- ja orientaatiohässäköitä.

Asumisen puolesta mun ei tarvinnut liiemmin mietiskellä vaihtoehtoja, sillä yliopiston opiskelija-asuntoloihin muuttaminen oli aika selkeä ratkaisu eikä sinne pääsemiseen vaadittu parin lomakkeen täyttämistä kummempaa. Tuun siis majoittumaan kahden hengen huoneeseen koulun yhteydessä sijaitsevassa asuntolarakennuksessa, jonka muihin mukavuuksiin kuuluvat mm. kuntosali, uima-allas, pelihuone, pianohuone sekä quiet room - näin muutaman mainitakseni :D Asumiskustannuksetkaan eivät päätä huimaa, sillä koko kevätkaudesta tuun maksamaan n. 700e vuokraa. Samaan huoneeseen muuttaminen vieraan ihmisen kanssa jännittää kieltämättä vähän, mutta eiköhän tästäkin kokemuksesta selvitä kunnialla!

Matkavakuutus- ja rokotusasiat ovat tällä hetkellä varsin mukavalla mallilla ja viimeisten osalta työn alla on enää toisen hepatiittipiikin ottaminen ennen uutta vuotta. Jyväskylän asuntoni on irtisanottu ja kuten oonkin jo paljastanut, ovat muuttopakkailut jo käynnissä. Mun tarkoituksenani olisi saada tavarat pakattua melko lailla valmiiksi ennen joulua niin, että veisin osan laatikoista mukanani pohjoiseen joulunviettoon suunnatessani ja kävisin noutamassa loput vaikka päiväreissuna välipäivien aikana - ruusunpunaisia ja aivan liian yksinkertaiselta kuulostavia suunnitelmia, mutta ainakin tällä hetkellä pakkauspuuhat ovat lähteneet hyvään vauhtiin! Ehkä toivoa vielä todellakin löytyy... :) Myös kämppikseni on löytänyt uuden kotikolon ja tämänhetkinen, kolme ja puoli vuotta palvellut kaksio jääkin siis vuodenvaihteessa täysin tyhjilleen.

Oon tehnyt myös lopulliset kurssivalinnat kevätkaudeksi ja tällä hetkellä mun kevään opinnot tulevatkin koostumaan Attractions and Visitor Managementista, Urban Tourismista, Cruise Services and Managementista sekä Merchandising and Retailingista. Näiden lisäksi odotan tietoa siitä, hyväksytäänkö mun viime keväänä käymäni kurssit riittäviksi etukäteisopinnoiksi Hotel Planning and Development-kurssille - thumbs up! :) Myös kiinan kielen alkeita olisin halunnut kovasti päästä opiskelemaan, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että aikatauluongelmien vuoksi joudun jättämään kielikurssin kokonaan väliin.
Kuva.
Tässä nyt siis pientä, alustavaa pohjustusta tulevan kevään suunnitelmista - juttua nimittäin riittää vielä vaikka hur mycket ja aattelin palailla hieman myöhemmin kirjoittamaan myös mm. kevään muista, opiskeluun liittymättömistä suunnitelmista sekä niistä asioista, jotka mua eniten jännittää ja pelottaa vaihtoon lähtemisessä. Pysykää siis linjoilla, sillä jatkoa seuraa! :)

6 kommenttia:

 1. Wautsi wau! Jännityksellä ja mielenkiinnolla jään seuraamaan :) Meikäläisen paikka tuo kaupunki ei ollut, kun pidän enemmän pienistä kaupungeista ja väenpaljous ahdistaa, mutta nähtävää ja koettavaa siellä kyllä riittää. Aivan varmasti tulee hieno kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin kieltämättä hieman jännittää, miten sopeudun tällaisena pikkuisen maalaiskylän tyttönä tuollaisen suurkaupungin elämään, mutta eiköhän se siitä. Innolla kuitenkin odotellen ja kokemuksena keväästä tulee varmasti upea :)

   Poista
 2. Mäkin jään innolla seuraamaan :) Itse haluan kanssa ehdottomasti kokea opiskeluvaihdon :) Hong Kong vaikuttaa mustakin tosi mielenkiintoiselta paikalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että innostuit seurailemaan - yritän päivitellä blogia mahdollisimman usein reissunkin päällä, jotta kaikki kiinnostuneet pysyisivät mukana menossa parhaalla mahdollisella tavalla. :) Vaikka vaihdosta ei vielä tässä vaiheessa tosiaan olekaan kokemusta, uskaltaisin melkein suositella sitä jo nyt. Mä oon ainakin ajatellut, että ainahan sieltä pääsee takaisin kotiin, jos koko homma osoittautuukin ihan kamalaksi! :D

   Poista
 3. Uu miten upeeta! En malta odottaa sun juttuja Hong Kongista, itsella myos haaveissa vaihto Aasiassa - tosin talla hetkella ei ole mitaan hajua toteutuuko se koskaan vai ei.

  Tuttua muuten tuo etta pitaa nayttaa etta on todella varaa vaihtoon - USA:n mennessa piti myos esittaa todistus etta on tarpeeksi rahaa. Se summa taisi kuitenkin olla jotain 10000USD kieppeilla, eli ihan kunnon summa piti olla kasassa jo aika aikaisin...

  Enjoy!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän tosiaan pitää teidät mahdollisimman hyvin ajan tasalla kuulumisista sitten kohteeseen päästyänikin - mahtavaa, että täältä löytyy kiinnostuneita ihmisiä, ettei aivan tyhjille seinille tarvitse huudella ;) Mä lupaan pitää peukut pystyssä sunkin Aasian-vaihdon suhteen!
   Huh, sinne päästäkseen onkin sitten tarvittu vielä vähän suurempi pääoma kuin mitä mun kohdallani pyydettiin! Toisaalta ihan ymmärrettävää ja kyllähän tuolla tavalla saa karsittua melko nopeasti ne, jotka ovat hakemassa vaihtoon tosissaan, mut jollain tapaa tuollaisten rahasummien todistaminen tuntuu kuitenkin hieman hurjalta :D

   Poista