perjantai 20. joulukuuta 2013

To feast or not to feast?

Joulu on sitä aikaa vuodesta, jolloin yltäkylläinen syöminen on kaikin puolin sallittua, jopa lähes välttämätöntä. Ihmistä, joka ei kaikkien sääntöjen mukaisesti vedäkään napaansa täyteen kukkuroillaan olevan joulupöydän antimia vaan pyrkii syömään hieman kevyemmin ja terveellisemmin, pidetään helposti ilonpilaajana, tiukkapipona ja jopa jonkinlaisena moralistina. Eikö se voi edes jouluna syödä kunnolla? Yrittääkö se nyt olla jollain tapaa parempi ihminen syömällä salaattia kinkun sijaan? Onko siitä tullut nirso vai ärsyttävä terveysintoilija? 

Perunaa ja kinkkua - sitähän sen olla pitää!
Näin fitnessaikakauden ollessa huipussaan blogit, lehdet ja nettisivut pursuavat erilaisia vinkkejä, joiden avulla joulun ylenmääräinen herkuttelu ja joulukilojen määrä saadaan kuriin -  tarjolla on niin kevyempiä herkkuja lupailevia reseptejä, tehokkaita kotijumppaohjeita kuin ohjeita makeanhimon taltuttamiseenkin. Missä sitten menee se nauttimisen ja turhan nipottamisen raja?

Oon miettinyt omaa suhtautumistani joulunajan ähkysyömiseen jo jonkin aikaa. Toisaalta mieli tekisi kiskoa itsensä tuttuun tapaan ääriään myöten täyteen kinkkua, porkkanalaatikkoa, pipareita, torttuja ja suklaata. Jouluhan on vain kerran vuodessa! Herkuttelussa ei mun mielestä olekaan mitään vikaa eikä jokaisen suupalan kohdalla kannata missään nimessä pyörittää kalorilaskuria oman päänsä sisällä. Rentoutumista kannattaakin harjoittaa myös syömisen osalta ja kaikki makuhermoja hivelevät herkut menevät aivan hukkaan, jos keskittyy murehtimaan ruoan energiamääriä. Kaikkihan muistavat sen vanhan sanonnan, että sillä, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä, ei ole läheskään yhtä paljon merkitystä kuin sillä, mitä popsit uuden vuoden ja joulun välillä? :)

Maailman rumimmat piparit parin vuoden takaa esittäytyvät!
Okei, jouluna saa rentoutua ja nauttia ruoasta hyvässä seurassa. Onko mikään ruoka kuitenkaan loppujen lopuksi niin hyvää, että sitä kannattaisi ahmia sellaisella tahdilla, että lopputuloksena on ainoastaan koko illan kestävä huono olo, ähky ja väsymys? Muistan vieläkin pikkujouluristeilyn jälkeiset päivät, kun olo oli melko... noh, plussapallomainen, eikä vatsan turvotus meinannut häipyä millään. Haluanko viettää joulunpyhät tuntien oloni turvonneeksi, raskaaksi ja kaikin puolin ikäväksi? No en.


Normaalista ruokailurytmistä kiinni pitäminen auttaa takuulla syöpöttelyn hillitsemisessä, sillä kylläisenä ei yllättäen teekään mieli napostella kovin paljon. Aterioiden välistä jättäminen tai esimerkiksi aamupäivän paastoaminen illan joulupäivällistä varten ovat ehkä pahimpia virheitä, mitä voisin omalle kohdalleni kuvitella: tuntikausien syömättömyyden jälkeen nälkä on takuulla huikea, minkä seurauksena ruokapöydästä tulee ahmittua ruokaa huomattavasti enemmän kuin tarve oikeasti olisikaan. Seurauksena onkin sitten satavarma ähky.

Mun lähtökohdat joulun syömiselle eivät siis ole siinä, että pelkäisin kaloreita tai lihomista - ei, pelkään päivien hukkaan heittämistä huonosta ja turvonneesta olosta kärsien. Tiedättehän: koko ajan väsyttää, ei jaksa tehdä mitään ja päivät kuluvat voivotellen sängyn pohjalla? Herkkuja tulee takuulla syötyä, tottahan toki, mutta yritän pitää niiden määrän kuitenkin edes jossain määrin kohtuullisena. Nimenomaan yritän: jos nyt sitten saankin päähäni syödä kolme joulutorttua putkeen ja maistella muutaman piparin ja konvehdin päälle, olkoon sitten niin. Seuraavana päivänä luultavasti muistan harkita sitä oikean ruoan syömistä ensin :D Mun mielestä on loppujen lopuksi aivan turhaa stressata joulun syömisistä millään tavalla: jos tuntuu siltä, että haluaa herkutella aivan urakalla, herkuttele. Jos taas tuntuu siltä, ettet halua syödä yhtään suklaapalasta tai piparia, älä syö. Niin yksinkertaista se on :D

Onneksi sitä hieman liikunnallisempaakin vastapainoa syöpöttelylle löytyy, sillä oon melko varma, että Lenni-hauva siellä oikein mielellään pyrähtää useammalle lenkille päivässä - ja kaikki muut ovat vain tyytyväisiä, kun saavat yhden ylimääräisen koiranulkoiluttajan hetkeksi taloon. ;) Mukaan lomalle lähtee toki myös rannepainot sekä jumppakuminauha, jos vaikka innostun kiduttamaan sohvan pohjalle häviäviä lihaksiani jossain vaiheessa viikkoa. Mitään stressiä en kuitenkaan aio ottaa loman aikana mistään asiasta - kunhan itsestä tuntuu hyvältä, kaikki on hyvin. Ruotuun ehtii palata sitten taas tammikuussakin!


Herkullista ja rentouttavaa joululomaa kaikille! Mun loma alkoi koulun osalta jo keskiviikkona (lopultakin), mutta tein eilen ja tänään vielä pari lyhyttä työvuoroa. Nyt oonkin sitten ihan virallisesti lomalainen ja sunnuntaina suuntaankin nenän kohti pohjoista ja lumikinoksia ;)

2 kommenttia:

 1. Tosi hyvin sanottu tuo, että "...ei, pelkään päivien hukkaan heittämistä huonosta ja turvonneesta olosta kärsien."!

  Se olo on ihan kamala jos kroppa on tottunut esim. rajoitettuihin hiilareihin ja yhtäkkiä vetää hirveen määrän kaikkea (herkkuja yms). Se ällötys olo ei välttämättä tuu silloin samana päivänä, mutta se seuraava päivä................ Plussapallo on kyllä aika kuvaava sana, heh. :D

  Jouluaattoa silti odotellessa niin saa aloittaa päivän maailman parhaalla puurolla - äidin keittämällä riisipuurolla, joka on pitkään haudutettu ja punaiseen maitoon keitetty. Nam!

  Ja jee, ihan pian nähhään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se olo on vain jotakin aivan käsittämättömän kamalaa :D Täytyy yrittää vältellä sitä parhaansa mukaan tulevalla viikolla...
   Jep, ihan kohta nähdään! :)

   Poista