maanantai 3. maaliskuuta 2014

i want to breathe the air of new places

Folks around here sure seem to know 

What living's all about 
I could hang around here forever 
Tippin Aaron - My Kind Of Town

Remember
You can’t wait for others to applaud what you do

So just congratulate yourself
And start something new

Vanessa Williams - Open Your Eyes, You Can FlyKevätauringon lämpö poskilla, upean värikkäiden ja kauniiden talojen välissä kulkevat kapeat, mukulakivipäällysteiset kujat sekä sympaattiset, taivaallisia tuoksuja ympäristöönsä levittävät herkkukojut.

Tsekkiläiseen opiskelija-asuntoon pitsiverhon läpi siivilöityvä aamunkajo, tulevan päivän pohdinta aamupuuron ohessa ja henkeäsalpaavan upeat maisemat Letnan puistossa.
"Pakollisten" turistinähtävyyksien kiertämistä ja ihastelua juuri ja tasan tarkkaan niissä määrin, mikä itsestä tuntui hyvältä ja mukavalta.Auringonlaskuun vaipuva punakattoinen kaupunki ja kokonaisvaltainen onnellisuuden ja vapauden tunne sekä vanhojen traditioiden kulkeminen käsi kädessä modernin nykymaailman kanssa.Fiilispohjainen kulkeminen, jumalaisen herkullisella crepellä herkuttelu elämää kuhisevan
Staré Měston laidalla, hot winen nauttiminen tsekkiläisen kansanmusiikin säestämänä ihanassa pikkukujan kahvilassa hostini kanssa sekä vauvakirahvien ihastelu upeassa kevätsäässä Prahan eläintarhassa.Eläintarhassa Terezan ja hänen kämppiksensä kanssa syödyt hasselpähkinävohvelit, upeaakin upeampi Vituksen katedraali sekä äärettömän herkullinen ja tuhti svicková na smetane elämäni ensimmäisen oluttuopin kera.


Upeita maisemia, pikkukatujen tunnelmaa sekä matkan varrelle sattuneeseen taianomaiseen galleriaan poikkeaminen.
Kauneutta sen miljoonissa eri olomuodoissa.Ihmisvilinän keskelle pysähtyminen ja suurkaupungin sykkeen fiilistely, aamun aloittaminen suklaapuddingilla sekä uuteen ystävään tutustuminen.


Värejä ja vapautta.

Kuten tekstissä tiheään vilisevistä positiivisista sanoista voikin ehkä päätellä, olivat viime viikolla Prahassa viettämäni päivät äärettömän onnistuneita. Nautin vapaudesta, keväästä, ympäristöstä, kauneudesta, kaupungin vilinästä, uusista ihmisistä ja lukuisista kuulemistani tarinoista. Rakastuin lintujen lauluun, kävelemiseen Vltavan rannalla, yksin olemiseen, hyvään seuraan, rentoon tunnelmaan sekä edulliseen hintatasoon. Hostini osoittautui vielä ihanammaksi tapaukseksi kuin ennakkoon ajattelin ja majapaikan lisäksi sain Terezalta mielettömästi hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, missä kannattaisi ehdottomasti käydä. Päivisin kiertelin tuntikausia ympäri kaupunkia omaa senpäiväistä fiilistäni tunnustellen, vaihdellen reittiä mieleni mukaan, pistäytyen silloin tällöin vastaantulevissa suloisissa pikkupuodeissa ja tutkien innolla paikallisten ruokakauppojen valikoimaa. Heitin kaikki ajatukset terveellisestä elämästä hetkeksi romukoppaan ja herkuttelin lähes joka kadunkulmasta löytyvistä pikkuleipomoista ja -kahviloista ostamillani leivonnaisilla kävelyn lomassa, lämmittelin ulkoilmassa hieman kohmettuneita sormiani parilla lasillisella hot winea yhdeltätoista aamupäivällä ja aloitin erään aamun kupillisella suklaavanukasta. Iltapäivisin Tereza liittyi seuraani, näytti minulle omia suosikkipaikkojaan ja kertoi tarinoita omasta elämästään, Prahasta, tsekkiläisistä ja maan historiasta. Silmäni avautuivat ymmärtämään ympärillä näkemiäni asioita ja koen oppineeni hurjasti uusia asioita - niin hurjasti, että niissä riittää sulateltavaa vielä tällekin viikolle asti! Istuimme korkealla kukkulan laella sijaitsevan puiston penkillä, juttelimme ja ihastelimme ympärille leviäviä kaupungin valoja. Ensimmäinen couchsurfing-kokemukseni oli siis enemmän kuin positiivinen ja olen käsittämättömän kiitollinen Terezalle kaikesta. Tiedän, että luet tämän tekstin, joten KIITOS nyt vielä tätäkin kautta! ;)

Muutaman päivän kaupunkiloma Euroopassa ei ole mikään kovin iso juttu eikä yksin matkustaminen ja couchsurfingin käyttäminen ole nykyään millään tavalla erikoista. Praha matkakohteena ei ole myöskään epätavallinen tai eksoottinen ja kaupungista löytyikin paljon yhtäläisyyksiä esimerkiksi Tallinnan ja Budapestin kanssa. Kaikesta huolimatta koen viime viikon olleen jollakin tapaa erityisen merkityksellinen, vaikkakin yksittäisen syyn löytäminen on vaikeaa. Ehkä kyse oli ensimmäisestä yksin tehdystä ulkomaanmatkasta ja sen seikan tajuamisesta, että minä itse päätän hyvin pitkälle siitä, millaisen elämästäni lopulta teen. Ehkä sisäistin lopulta oman itsenäisyyteni ja sen, miten pystyn tekemään asioita vallan mainiosti myös täysin itse. Ehkä huomasin olevani vielä nuori, vapaa ja seikkailunhaluinen ja tajusin maailman ja elämän aukeavan edessäni suurena, vielä kirjoittamattomana kirjana. Ehkä kyseessä oli vain yksinkertaisesti jonkinlaisen uuden ajan alku. Ehkä kuulostan tässä postauksessani kliseisemmältä kuin koskaan, mutta voin vannoa, että juuri tältä minusta oikeasti tuntui ja että mikään ei oikeasti mennyt reissun aikana pieleen. Ei edes mikään pieni, yksittäinen seikka - tämä kokemus oli siirappisen täydellinen. 
Kuva.
Tässä kuitenkin muutama asia, jonka tiedän sataprosenttisesti:

1. Yksin matkustaminen voi olla käsittämättömän antoisaa ja vapauttavaa ja suosittelen jokaista kokeilemaan sitä jollakin tavoin.
2. Couchsurfingin testaaminen oli yksi elämäni parhaista asioista ja aion ehdottomasti jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.
3. Uusia ystäviä ei voi olla koskaan liikaa.
4. Praha oli turistikaupunkiudestaan huolimatta ihana. Äärettömän ihana.

10 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköstä, ja ihana et oli mukavaa! :) Oma reissukuumekin vaan kasvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei muuta kuin reissun päälle sieltä! ;) Suosittelen kyllä Prahaa lämpimästi muillekin, kaunis ja melko helppo kohde, jonne pääsee nopeasti ja edullisesti :)

   Poista
 2. Voi kuinka kaunis Praha onkaan! Ihania kuvia! Praha on kyllä ehdottomasti paikka, jossa haluan käydä. Vuosittain me sinne matkoja katsellaan mutta jostain syystä valitaan aina joku muu paikka. Ehkä lähivuosien aikana saadaan tämäki vääryys korjattua. :) -Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupunki oli kyllä aivan äärettömän kaunis! Suosittelen ehdottomasti :)

   Poista
 3. Liity siis jäseneksi. Myös hospitalityclubiin. Vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Couchsurfingin jäsen olen jo, Hospitality Clubia voisi kyllä miettiä myös :)

   Poista
 4. voi miten ihanan näköinen praha! pakko päästä. noita hasselpähkinävohveleita olen kuitenkin päässyt maistamaan (vaikken prahassa vielä olekaan käynyt), ne on taivaallisia, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ainakin rakastuin palavasti Prahaan - vaikka tuskinpa Puolakaan hirveästi sille häviää ;) Ja nuo vohvelit - todellakin taivaallisia! Aattelin ensin pelkän ulkonäön perusteella, että ne ovat varmasti mauttomia ja pahvisia, mutta mitä vielä... :D

   Poista
 5. Voi kun ihania kuvia, välittyi kyllä tunnelma :) Eikä ainakaan matkakuumettani ruokkinut yhtään ehei.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tunnelma välittyi näytön sillekin puolelle :) Matkakuume on kyllä melko katala kumppani ja matkustamiseen pätee ainakin vanhat laulunsanat "annoin pikkusormen, se vei koko käden" :D

   Poista