tiistai 28. tammikuuta 2014

Mikä sinun kehotyyppisi on?

Erilaiset testit ovat kiehtoneet mua aina todella paljon. Oon niiden suhteen melko lailla kaikkiruokainen ja lähtökohtaisesti muhun uppoavat niin Eysenckin hieman syvemmälle persoonallisuuden ytimeen pureutuvat testit kuin "Ketä Sinkkuelämää-sarjan henkilöä muistutat"-tyyppiset, kevyeksi ja hauskaksi ajanvietteeksi tarkoitetut lyhyet kyselytkin - oman persoonallisuuden ja luonteen mittaaminen ja testaaminen tavalla tai toisella on vain aina tuntunut hirveän kiinnostavalta. Uskaltaisinkin väittää, että netin syövereistä ei taida löytyä enää kovinkaan paljon suomenkielisiä testejä, joita en olis ainakin joskus paukuttanut läpi... :D Täysiä totuuksiahan tuollaisista suhteellisen yksinkertaisista nettitesteistä on varmaankin täysin turhaa alkaa hakemaan, mutta saadut tulokset herättävät kuitenkin usein monenlaisia ajatuksia ja sysäävät liikkeelle omaa itseään koskevia pohdintoja, joiden pohjalta taas monesti huomaa oppivansa jotain uutta itsestään ihan vahingossa! Toki ylianalysoinnin vaarakin on aina olemassa ja sitä kannattaa yrittää välttää oman mielenterveytensä ja -rauhansa turvaamiseksi... :D

Kun törmäsin tässä eräänä päivänä mielenkiintoiseen kehotyyppitestiin, innostuin siis luonnollisestikin kokeilemaan sitä saman tien. Tällä kertaa kyseessä oli kuitenkin hieman erilainen testi, sillä paitsi persoonallisuudesta, kertoo kehotyyppitestin tulos myös vartalotyypistä, elämään tasapainoa ja epätasapainoa tuovista seikoista sekä jokaiselle kehotyypille sopivasta ravinnosta. Lisäksi sivusto tarjoaa esimerkiksi erilaisille kehotyypeille erityisen hyvin soveltuvia reseptejä. Tällaisiin testeihinhän on toki syytä suhtautua aina pienellä varauksella, mutta ainakin tällä kertaa tulos tuntui osuneen melko lailla nappiin ja lueskellessani musta eniten (75%) löytyvästä vata-kehotyypistä löysin todella monia osuvia kohtia! Testin pääsette halutessanne tekemään täällä!


Kuva.
Mun omaksi kehotyypikseni testi ilmoitti vatan, jota kuvaillaan lyhyesti luonteeltaan vilkkaaksi ja ennalta-arvaamattomaksi sekä ruumiinrakenteeltaan hoikaksi. Tästä muutaman sanan luonnehdinnasta en kyllä vielä tunnistaisi itseäni, mutta perehdyttyäni hieman tarkemmin vatalle ominaisiin piirteisiin alkoi vastaan tulla melkoisesti asioita, jotka pystyn vaivatta allekirjoittamaan. Vata-kehotyypille luonteenomaista on siis muun muassa...

...fyysisen ja henkisen energian puuskittaisuus. 
Jep - lyhyenkin ajan sisällä saatan olla äärimmäisen pirteä ja innostunut sekä väsynyt ja hieman alakuloinen :D
...asioiden innoikas aloittaminen, muttei niinkään loppuun saattaminen. 
No more words needed...
...nopea kävelyvauhti. 
Turhaudun todella nopeasti, jos joudun hidastamaan askeleitani esim. isossa ihmisjoukossa. Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin hitaasti käveleminen! :D
...lyhytaikaisten ja nopeasti unohtuvien tunteenpurkausten osoittaminen. 
Kotona tää taitaa valitettavasti olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus... Ihmisten ilmoilla osaan onneksi hillitä itseni ja kiehun lähinnä kaikessa hiljaisuudessa oman pääni sisällä sellaisen hetken koittaessa.
...olla nälkäinen mihin vuorokauden aikaan tahansa. 
Krhm...
...herkkyys ympäristössä tapahtuvia muutoksia kohtaan. 
...oppia nopeasti uutta, mutta myös unohtaa nopeasti.
Muisti on hyvä mutta lyhyt, näinhän se taitaa mennä!
...taipumus murehtimiseen, unettomuuteen ja hermostollisiin häiriöihin. 
Vähänkään stressaantuneena ajaudun aivan liian helposti murehtimaan asioita paljon enemmän, kuin mihin oikeasti olisi aihetta. Tällaisissa tilanteissa esiintyy monesti myös unettomuutta esim. nukahtamisen vaikeuksina tai yöllisinä heräilyinä.
...mahdollinen fyysinen epäsäännöllisyys.
Erbin pareesin vuoksi fyysistä epäsäännöllisyyttä löytyy vaikka millä mitalla: vasen käteni on heikompi, lyhyempi ja pienempi kuin oikea kumppaninsa. Ylävartalon epätasapaino vaikuttaa luonnollisesti koko kehon säännöllisyyteen ja esimerkiksi vasemmanpuoleiset vatsalihakseni ovat heikommat kuin toiset :D Toisaalta multa löytyy myös näitä hieman yleisempiäkin juttuja, kuten jalkojen pientä eriparisuutta ja lantion leveyttä verrattuna hartioihin.Vatalle tyypillisin ruumiinrakenne on muuten pieni ja hoikka eikä tämä kehotyyppi kuvauksen mukaan liho helposti - pyh ja pah, sanon minä! :D
Kuva.

...säännöllisistä elämäntavoista kiinni pitämisen suuri merkitys. 
Vatan kerrotaan ajautuvan helposti elämän epäsäännöllisyyteen, joka aiheuttaa innostuneisuuden ja muutoksista johtuvan positiivisen jännityksen vaihtumista uupumukseksi ja hermostuneisuudeksi. Oon huomannut tämän melko selkeästi omassa elämässäni ja koenkin elämäni olevan huomattavasti helpompaa ja energisempää nykyään säännöllisen arkirytmin omaksuttuani.
...epätasapainoa aiheuttavat muun muassa tietokonetyö, huonot järjestelyt, liian vähäinen luonnollinen valo, liika puhuminen, kylmä tuuli, työskentely yöllä ja purukumin pureskelu. 
Allekirjoitan kaiken viimeistä kohtaa lukuunottamatta - mitä ihmettä? :D
...kuivuudesta, kylmyydestä, erilaisista kivuista, jaarittelusta sekä impulsiivisesta käyttäytymisestä kärsiminen.
Näin talviaikaan kuivuudesta ja kylmyydestä taitavat kärsiä monet muutkin kuin vatat, mutta ainakin erilaiset kivut ovat tulleet vuosien varrella tutuksi. Milloin mulla särkee hartioita, milloin selkää ja milloin pohjelihaksia kiristää... :D Jaarittelusta kärsiminen onkin sitten hieman mielenkiintoisempi ilmaus, mutta myönnetään, että myös sitä harrastan tahattomasti hieman liikaakin. Niin, ja tuosta impulsiivisuudesta ei varmaan tarvitsekaan enää sanoa mitään... ;)
...aterian rauhoittaminen on todella tärkeää. 
Ympärillä oleva tunnelma ja ilmapiiri vaikuttavat suoraan siihen, miten paljon ruoastani pystyn nauttimaan ja esimerkiksi kiirettä ja vauhtia huokuvassa paikassa mun on todella vaikeaa rentoutua ruoan ääreen kaikessa rauhassa.
...aamupalan on tärkeää olla ravitseva ja suhteellisen tukeva. 
Puuro always in my heart!
...makeat hedelmät ja lämpimät ruoat sopivat vata-tyypeille, kun taas kylmiä ruokia ja juomia tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää.
...hiljaisuuden vaaliminen sekä valoon ja väreihin positiivisesti reagoiminen.
En oo niitä ihmisiä, jotka heti kotiin tullessaan napsauttavat telkkarin päälle ja Spotifyn laulamaan - nautin mieluummin päivän jälkeen hetken hiljaisuudesta ja rauhasta. Tällaisia totuuksia mulle lauottiin päin naamaa - mitäs teidän testituloksenne kertoivat teistä? :) Löytyykö sieltä muita erilaisiin testeihin hurahtaneita tapauksia?

6 kommenttia:

 1. tein tuon testin, ja aika nappiin osui muutamat kuvaukset. :-D mm. " Pittatyypit pakottavat itsensä peräänantamattomaksi juoksemaan, hölkkäämään tai nostamaan painoja, mutta eivät saa paljonkaan sisäistä tyydytystä ponnistuksistaan.", myös sopiva ruokavalio kuulosti aikalailla siltä, minkä olen itselleni parhaaksi todennut. kiva testi. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mahtavaa kuulla että sullakin osui testi melko lailla oikeaan! Tuo peräänantamaton treenaaminen kuulostaa kyllä munkin kohdalla melko tutulta ja seuraavaksi eniten, n. 60%, mussa taisikin olla juuri tuota pittaa :D

   Poista
 2. Mulle tuli myös vata, ja kieltämättä tunnistin itseni lähes kaikista väittämistä :D jännä että osui ja upposi noin. Mä tykkään kans kaikista testeistä, huippuja!! Laittele tänne vaan välillä lisää tämmöisiä kun löydät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinenkin vata, hienoa! Lupaan vinkkailla, jos ja kun vastaan tulee hyviä testejä - niiden tekeminen on vaan niin älyttömän koukuttavaa... :D

   Poista
 3. Mulla lopputulos oli Pitta ja piti kyllä suurimmalta osin paikkaansa... Pelottavaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä tietyllä tapaa melko karmivaa, miten osuvia pointteja tuollaisen testin tuloksista voikaan löytyä... :D

   Poista